X 
Cutremure stiri: 506

Rosselhoznadzor: Moldova are minim de încălcări la capitolul calitatea produselor agricole

16 sep. 2013,, 11:09   Economie
2385 0
Foto: libertatea.ro
Moldova nu face parte din grupul țărilor în ale căror produse agricole, trimise în Rusia, Rosselkhoznadzor-ul găsește cel mai mare număr de organisme de carantină, comunică NOI.md. Acest lucru îl demonstrează datele Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară a Rusiei, potrivit cărora în perioada 2-8 septembrie 2013 Rosselkhoznadzor a găsit în producţia importată din Republica Moldova, supusă carantinei, doar 3 cazuri de detectare a organismelor de carantină. Este vorba de despre 19,02 de tone de prune din Moldova, infestate cu molia orientală (Grapholitha molesta Busck) și două loturi de smochine, reexportate de către Moldova din Turcia în volum de 11,59 tone și 11,57 tone, respectiv, în care a fost depistată musca mediteraneană a fructelor (Ceratitis Capitata Wied).

În același timp, primul loc în ce priveşte numărul de organisme de carantină identificate de Rosselhonadzorom în perioada indicată, îl deţine Republica Cehă cu 14 de cazuri de loturi respinse. Mai departe urmează Tadjikistan ‒ 9 cazuri de loturi respinse, Serbia ‒ 5 cazuri, Italia și Uzbekistan ‒ cîte patru cazuri. Iar în cazul Republicii Moldova și Chinei – cîte 3 cazuri de organisme de carantină depistate, Ucraina, Turcia, Israel, Grecia ‒ cîte 2 cazuri, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Kenya ‒ cîte un caz.

Anterior, Rosselhoznadzor făcea apel către Ministerul Agriculturii republicii ca să fie înăsprit controlul asupra exporturilor pe piața rusă a fructelor și legumelor, în scopul prevenirii introducerii unei posibile interdicții de livrare ale acestora.

În scrisoarea către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova, Vasile Bumacov, instituţia respectivă şi-a exprimat pretenţiile în ce privește faptul importului fructelor în Federația Rusă infectate cu organisme de carantină pentru Rusia și au cerut colegilor din Republica Moldova să sporească controlul fitosanitar al fructelor și legumelor livrate în Federația Rusă.

În cazul nerespectării de către autoritățile moldoveneşti într-un termen cît mai restrîns a măsurilor eficiente pentru asigurarea siguranței fitosanitare a fructelor și legumelor livrate în Rusia, Rosselhoznadzor poate decide să impună o interdicție temporară privind importul de fructe și legume din Moldova.

Potrivit datelor autorităților ruse pentru perioada de timp începînd cu anul 2011 pînă în august 2013 au fost identificate 9 loturi de producție moldovenească în volum de 150 de tone, infestate cu obiecte de carantină pentru Rusia. De menționat faptul că la 10 septembrie Rusia a introdus interdicția totală pentru importurile de vinuri moldovenești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав