Cutremure stiri: 505

Expert: Acțiunile ostile ale Federației Ruse împotriva R. Moldova s-au spulberat

25 sep. 2013,, 14:10   Societate
20264 34
Foto: tribuna.md
Decizia Uniunii Europene privind liberalizarea pieței pentru vinurile moldovenești este salutată de către experți. Mai mult, unii dintre aceștia consideră că din acest moment acțiunile ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova s-au spulberat, transmite NOI.md.

Expertul în economie, Dumitru Budeanschi, a subliniat pentru NOI.md că liberalizarea pieței UE pentru vinurile autohtone este un semnal bun pentru economia moldovenească. ”Este o decizie binevenită pentru R. Moldova, deși la această etapă are o importanță mai mult la nivel de imagine. Ea oferă o speranță producătorilor autohtoni, îi va stimula să se orienteze mai activ către piața europeană, aceștia își vor certifica produsele, vor forma portofolii etc. pentru a le aduce la standardele europene de comercializare”, a specificat Budeanschi.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că era și de așteptat o asemenea decizie din partea UE. ”Acordul de liber schimb cu UE funcționează unilateral, înainte să fie parafat la summitul de la Vilnius. Acest lucru ne demonstrează că UE are cele mai serioase intenții față de R. Moldova, contracarînd acțiunile ostile ale Federației Ruse”, a opinat Țăranu.

Analistul susține că în aceste condiții, Federația Rusă și-a epuizat acțiunile ostile îndreptate asupra R. Moldova. ”Este evident că, odată aplicînd presiuni asupra R. Moldova, riscă să intre în conflict cu UE și occidentul în ansamblu. Acest lucru pentru Federația Rusă este periculos. Va suferi pierderi colosale în cazul în care UE va întreprinde măsuri de constrîngere la nivel de exporturi. Astfel, presiunile asupra R. Moldova, Ucrainei și alte state foste membre ale Uniunii Sovietice o va costa pierderea de investiții de miliarde”, a precizat Țăranu.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, a declarat astăzi că Uniunea Europeană a decis să liberalizeze piaţa pentru vinurile din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав