Cutremure stiri: 505

Bogdan Țîrdea: Alianța de guvernare a compromis ideea integrării europene

26 sep. 2013,, 14:40   Politică
3815 0
Foto: tribuna.md
Datele studiului anual ”Barometrul de integrare”, realizat de Banca Euroasiatică pentru Dezvoltare, denotă că ideea integrării europene nu mai prevalează în societatea moldovenească. Astfel, potrivit sondajului, 54% din populația Republicii Moldova se pronunță pentru integrarea în Uniunea Vamală.

În opinia politologului Bogdan Țîrdea, ratingul Uniunii Europene scade din cauza mai multor factori. În primul rînd, un rol anumit l-a avut criza economică, din cauza căreia sute de mii de moldoveni și-au pierdut locul de muncă în statele din UE, fiind nevoiți să plece la muncă în Rusia. ”Aceasta se observă și după remitențe. În ultimii ani, din Rusia am primit circa un miliard de dolari, iar din UE – circa 300 de milioane de dolari”, a menționat politologul.

Al doilea factor care a contribuit la scăderea atractivității aderării la UE este Alianța pentru Integrare Europeană, care ”prin acțiunile sale, încălcarea grosolană a legilor, corupție, acapararea instituțiilor de stat, a compromis ideea integrării europene”. ”Trebuie de ținut cont și de faptul că și opoziția se pronunță împotriva integrării în UE, fapt ce a cauzat micșorarea ratingului acestei structuri în Moldova”, a opinat Țîrdea.

Al treilea factor, în opinia politologului, este însăși Uniunea Europeană, care, prin ”acceptarea acțiunilor ilegale ale alianței, a creat impresia că atitudinea nihilistă față de legi și este UE și integrarea europeană”. ”Este important și faptul că înșiși europenii desfășoară campanii de PR slabe, care lasă amprentă asupra imaginii UE”, a menționat Țîrdea.

De asemenea, în opinia politologului, cea mai puternică lovitură în ideea integrării europene a fost impunerea de către Uniunea Europeană a Legii cu privire la egalitatea de șanse, optimizarea școlilor și politica fiscală.

Bogdan Țîrdea consideră că dacă situația aceasta se va menține, ratingul UE va continua să scadă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав