X 
Cutremure stiri: 501

Politica românească în capitala moldovenească: războiul anunţat împotriva cîinilor

1 oct. 2013,, 10:45   Societate
7690 10
Foto: moldnews.md
Olga MOCANU

Primarul general, Dorin Chirtoacă, nu şi-a ascuns niciodată simpatiile faţă de România. Şi chiar a primit recent Ordinul Coroanei României în grad de cavaler – pentru merite deosebite faţă de Patrie. Patria însă nu e moldovenească, dar primarul nu este jenat de acest lucru. Dorin Chirtoacă este un fan atît de fidel al României, încît în toate deciziile lui se simte mîna statului vecin.

Luni, în cadrul şedinţei operative a primăriei, Dorin Chirtoacă iarăşi a anunţat război cîinlor vagabonzi. Această chestiune figurează demult pe ordinea de zi a primăriei. Cîţiva ani în urmă, Dorin Chirtoacă a încercat să apară în faţa societăţii civile ca un primar uman, iubitor de animale. Şi chiar a semnat un contract cu o companie austriacă, care s-a angajat să sterilizeze maidanezii cu mijloace proprii. Însă proiectul s-a „bîhlit”. De ce? Răspuns la întrebare nu există nici astăzi. Problema a rămas în aer. Iar edilul încearcă să evite discuţiile pe această temă, ignorînd protestele din faţa primăriei ale apărătorilor animalelor.

În septembrie, Parlamentul României a adoptat legea cu privire la eutanasierea maidanezilor şi atunci primarul nostru şi-a schimbat discursul. Potrivit noilor reguli, animalele fără adăpost din România vor fi prinse şi ţinute în aziluri două săptămîni. Dacă în această perioadă nimeni nu va veni după cîini, ei vor fi eutanasiaţi. Legea a fost adoptat cu majoritatea voturilor. Acum aceasta urmează a fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care, apropo, nu o dată s-a pronunţat pentru nimicirea patrupezilor.

Între timp, primarul Bucureştiului le-a promis orăşenilor să ogranizeze un referendum privind eutanasierea animalelor. Pe şase octombrie, locuitorii capitalei române îşi vor exprima opinia faţă de această problemă.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a adoptat imediat noua politică „a cîinilor” de la Bucureşti. Luni, el le-a solicitat administratorilor parcărilor, şantierelor, depozitelor şi altor instituţii să renunţe la folosirea cîinilor pentru pază. În opinia lui, majoritatea acestor animale se transformă ulterior în maidanezi.

„Pe şantiere, în parcări, în instituţii şi alte teritorii din municipiu nu trebuie să existe haite de cîini. Aceasta e ziua de ieri şi cauza înmulţirii animalelor hoinare pe străzi. Agenţii economici trebuie să utilizeze sisteme moderne de securitate. Dar aşa s-au obişnuit, ca la ţară, ca cîinele să apere casa”.

În legătură cu aceasta, primarul general a promis să semneze o dispoziţie, care va stabili condiţiile de deţinere şi întreţinere a cîinilor de serviciu. Responsabilitatea pentru executarea acestei dispoziţii o vor purta întreprinderea municipală „Aurosalubritate” şi preturile sectoarelor din capitală. În afară de aceasta, Dorin Chirtoacă a cerut să fie activată campania de eutanasiere a maidanezilor din capitală. De asemenea, el a propus ca aceşti cîini să fie ţinuţi, tiimp de două săptămîni (unde?), iar ulterior să fie nimiciţi.

Între timp, organizaţiile de protecție a animalelor din Moldova s-au adresat în repetate rînduri primarului general cu rugămintea de a soluţiona problema. Recent, reprezentanţii acestora au organizat un miting în faţa primăriei, în cadrul căruia au cerut ca animalele fără adăpost să nu fie ucise, iar parlamentului să adopte o lege specială cu privire la ocrotirea animalelor.

Potrivit apărătorilor de animale, „dacă primăria nu vrea să construiască aziluri, atunci măcar să aloce un teren, iar organizaţiile neguvernamentale le vor construi. Însă nu trebuie aplicată eutanasierea, deoarece astfel problema nu va fi soluţionată”.

Dar la ce bun primarului să asculte opinia societăţii civile, cînd tot ce se face în ţara vecină, este just 100%, în opinia lui. De aceea, nu pot fi alte opţiuni. Iar societatea moldovenescă nu trebie să se mire dacă în viitorul apropiat, fracţiunea liberală va înregistra un proiect de lege privind eutanasierea maidanezilor.

Spre regret, toate ideile grandioase ale primarului, preluate de la vecini, au un final trist în capitala moldovenească. Spre exemplu, proiectul zonei pietonale, promovat intens de Dorin Chirtoacă, la baza căruia la fel stă varianta românească. În acelaşi timp, experienţa multiseculară europeană a amenajării zonelor pietonale nu a fost luată în considerare. Mai mult, chiar în problema selectării materialelor (acoperămîntul drumurilor, înverzirea, iluminatul) funcţionarii locali au mers la meşterii români pentru consultaţii.

Dar ce au obținut chişinăuienii, în afara declaraţiilor zgomotoase ale primarului general, care amînă permanent data inaugurării străzii? O zonă complet devastată în centrul capitalei, în prag de iarnă.

Dorin Chirtoacă se mîndreşte foarte mult cu realizările sale în domeniul iluminatului stradal al capitalei. Însă nu atît iluminatul de zi, necesar într-adevăr, cît doar înfrumuseţarea capitalei în pragul sărbătorilor. Cu mare satisfacţie el aruncă milioane de lei din bugetul municipal pentru iluminatul de sărbătoare. Şi nu contează dacă ulterior ÎM „Lumteh” este nevoită să deconecteze ba o stradă, ba alta, ca să economisească. Important e ca totul să fie după chipul şi asemănarea Bucureştiului.

Astel, după Revelionul 2013, primarul general i-a ordonat directorului „Lumteh”, Nicolae Vereşco, să studieze posibilitatea instalării sistemului de iluminare a primăriei, după modelul capitalei române. Ghirlandele amplasate conform schiţelor moldoveneşti, care în acest an decorat primăria pe timpul sărbătorilor de iarnă, nu au topit inima cetăţeanului României Dorin Chirtoacă. Acolo, totuşi, e mai bine.

De asemenea, toţi ţin minte şi de asamblarea troleibuzelor. Se creează impresia că şi aceasta a fost iniţiată de Dorin Chirtoacă pentru a ajuta ţara vecină să cumpere mai ieftin troleibuzele asamblate la Chişinău. Timp de un an, făcînd naveta la Bucureşti, edilul moldovean chiar le-a propus oficial autorităţilor din ţara vecină să cumpere mai ieftin troleibuzele asamblate la Chişinău. Însă, ajutorul nu i-a reuşit, iar proiectul de asamblare a troleibuzelor a intrat în impas. Iar astăzi, primărila capitalei nu este în stare nici măcar să asambleze maşinile prevăzute în contract pentru capitala moldovenească.

De menţionat că, însăşi România, în fel şi chip încurajîndu-l pe primarul general pentru ataşamentul lui (prin invitaţii la diverse evenimente, inclusiv şi pur familiale ale preşedintelui, decorarea lui cu ordine şi diplome), nu se grăbeşte cu ajutorul pentru Chişinău. Astfel, anul trecut a fost anunţat că, în toamna aceasta România şi Moldova vor începe construcţia la Chişinău a unui parc, în semn de prietenie între capitla română şi Chişinău. Despre aceasta a declarat primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu. Însă totul s-a limitat doar la vorbe ...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав