Cutremure stiri: 505

Ne așteaptă o iarnă rece cu prețuri fierbinți?

2 oct. 2013,, 17:43   Economie
10906 0
Foto: mail.ru
Prețurile atît la producția de import, cît și la cea autohtonă, ar putea crește, or, pentru acest lucru există premise serioase. Iar cotele-record atinse astăzi de euro și dolar consolidează tendința în cauză. Despre aceasta au opinat pentru NOI.md mai mulți experți în economie.

Dolarul SUA a înregistrat, astăzi, peste 13 lei la vînzare, iar euro - puțin peste 17 lei. O astfel de depreciere a valutei naționale nu a mai fost atestată de patru ani. „Dacă o asemenea tendință se va menține, atunci majorarea prețurilor va fi inevitabilă. Este, deocamdată, nu prea clară poziția Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care nu intervine pe piața valutară. În prezent, BNM, susține nu leul, ci dolarul», a spus pentru NOI.md expertul în economie, Elena Gorelova.

„Situația nu s-a prea schimbat, cînd, de exemplu, și în 2010 euro a atins cota de aproape 18 lei. Și ce s-a întreprins? BNM a lovit brusc în leul nostru. Acum se întîmplă același lucru, numai că se face treptat. În schimb, ritmurile de creștere a prețurilor sînt nebune. Acest fapt trezește îngrijorare. Pentru că nu am semnat un nou acord cu FMI, din ajutorul financiar preconizat pentru țara noastră au fost alocate doar o treime din surse. În ultimele opt luni ale anului în curs, cheltuielile de buget s-au redus cu 50%”, a menționat Mihail Poisic, doctor în științe economice.

Unii experți însă spun că o situație de risc ar putea să apară doar în cazul, cînd această tendință de depreciere a leului moldovenesc s-ar perpetua, însă nu este cazul. „Cred că este o măsură pe termen scurt, riscul de a avea prețuri majorate este unul foarte mic sau inexistent, deocamdată. Această depreciere a valutei naționale este o măsură planificată de BNM, nu este una speculativă. Acest instrument de reglare a cursului este aplicat pentru a păstra inflația în cotele preconizate», a opinat pentru NOI.md, expertul în economie și finanțe, Andrei Crigan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав