Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

Fostul vicepremier al RM: Am avut foarte multe hotărîri de Guvern care veneau în detrimentul intereselor statului

8 oct. 2013,, 03:18   Politică
4392 3
Foto: actualitati.md
Mai multe hotărîri ale Guvernul Filat au fost adoptate în defavoarea intereselor statului, inclusiv cele de cedare a proprietății publice companiilor private cum ar fi concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA, de ex-vicepremierul Moldovei, Mihai Moldovanu, comentînd modul în care a fost adoptată hotărîrea Guvernului din 2012 privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

”Cum s-a adoptat? Așa cum se adoptau mai multe hotărîri în Guvernul Filat 2. Nu întrebau pe nimeni și dacă exista interes, hotărîrea de Guvern trecea fără a se pune la vot. S-a votat vreo hotărîre de Guvern pe vremea lui Filat? Nu era aplicat exercițiul democratic de vot – mîna sus. A pus în ordinea de zi, a raportat Lazăr și s-a aprobat fără a întreba pe nimeni”, a declarat luni, 7 octombrie, Mihai Moldovanu.

Potrivit sursei citate, ”în 2012, cînd s-a inițiat procedura de parteneriat public-privat, am fost împotrivă”. ”Atunci s-a văzut deschis interesul care era pentru acel proiect. Miniștrii PL nu au susținut proiectul de hotărîre de Guvern. Ministrul Șalaru a fost împotrivă, nu era Aeroportul în gestiunea ministerului Transporturilor, ci a ministerului Economiei. Noi insistam pe atunci să fie transmis Aeroportul către ministerul Transporturilor pentru o gestionare mai eficientă, însă nu s-a dorit acest lucru, pentru că de pe atunci se știau intențiile acestor două partide PLDM și PD de a face această tranzacție”, a spus Moldovanu.

Fostul vicepremier susține că ”am avut foarte multe hotărîri de Guvern care veneau în detrimentul intereselor statului, în detrimentul cetățenilor”. ”De multe ori am blocat asemenea inițiative, însă această hotărîre cu Aeroportul a trecut atunci ca o ”intenție”, acea hotărîre de Guvern a mers sub pretextul că trebuie să mai vedem, să facem studiu de fezabilitate. Iar acum au decis să ducă acea afacere la sfîrșit”, susține Moldovanu.

Deși susține că hotărîrea privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost adoptată în cadrul unei ședințe de Guvern, Moldovanu nu poate spune cu exactitate data cînd aceasta a trecut pe agenda Cabinetului de Miniștri.

Hotărîrea de Guvern prin care s-a decis concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău se bazează pe o hotărîre de Guvern din mai 2012. Asociația pentru prevenirea și combaterea crimelor economice și corupției a anunțat că în ziua cu care datează hotărîrea Guvernului menționată nu a avut loc ședința Cabinetului de miniștri. Documentul a fost semnat de trei oficiali: fostul Prim-ministru demis pentru acte de corupție Vladimir Filat, vicepremierul, Valeriu Lazăr și ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruța. ”

Pe data de 30 mai curent, Guvernul demisionat pentru acte de corupție, a decis concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Mai tîrziu, ministerul Economiei a petrecut în condiții netransparente concursul de selectare a concesionarului.
Pe data de 4 septembrie Guvernul a audiat un raport al ministrului Economiei și a anunțat concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău de către consorțiul ”Avia Invest” pe o perioadă de 49 de ani, care are în gestiune compania rusească Komaks și aeroportul din Habarovsk, Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав