Cutremure stiri: 505

Litigii internaţionale pe contul contribuabililor

9 oct. 2013,, 10:23   Societate
7685 3
Foto: farciennes.be
Victor SURUGIU

Guvernul moldovean este implicat în cîteva procese judiciare internaţionale, ce riscă să se transforme în pierderi bugetare de proporţii. Majoritatea litigiilor sînt legate de nerespectarea de către autorităţi a obligaţiilor contractuale şi a garanţiilor oferite investitorilor străini. Pentru apărarea intereselor sale, cabinetul de miniştri este gata să achite onorarii de milioane avocaţilor, chiar şi în procesele cu puţine şanse de cîştig.

Unul dintre ultimele litigii a fost iniţiat de întreprinderea ucraineană de stat „Energorînok” («Энергорынок») – operatorul pieţei en gros a energiei electrice din ţara vecină. Prin intermediul Institutului de Arbitraj de pe lîngă Camera de Comerţ din Stokholm, aceasta intenţionează să obţină de la guvernul moldovean o pretinsă datorie de 1,7 mil. dolari şi 154 mii de euro în calitate de cheltuieli judiciare. Surse din cadrul Ministerului Economiei au comunicat pentru portalul nostru că banii din buget au fost achitaţi la timp executorilor judecătoreşti. Sarcina lor era să transfere aceşti bani creditorului ucrainean.

Însă, potrivit interlocutorului nostru, în rezultatul unor manevre financiare, banii au ajuns pe conturile firmei din Căuşeni „Pinar-Com”. Această companie figurează în mai multe istorii dubioase şi, potrivit unor date, ar aparţine unui fost deputat din coaliţia de guvernare, unui businessman cunoscut din Moldova. Prin intermediul firmei din Căuşeni, mai multe companii din Ucraina şi alte state din CSI îşi recuperează datoriile. În schemele gri, bazate pe lacunele din legislaţia ţărilor post-sovietice, sînt implicate instanţe judecătoreşti şi executori judiciari.

Un alt proces de arbitraj internaţional a fost iniţiat de investitorul rus Iuri Bogdanov. Pe timpuri, în calitate de director al unei fabrici de produse chimice de uz casnic, lacuri şi vopsele „Agurdino”, întreprinzătorul s-a confruntat cu presiuni serioase din partea structurilor de stat. El a iniţiat peste 60 de procese în Moldova şi a cîştigat cîteva litigii în arbitrajul de la Stockholm, în cadrul cărora guvernul a achitat 2,5 mil. lei. Ci cîţiva ani în urmă, Iuri Bogdanov s-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin şi procurorului general al FR cu rugămintea de a-i oferi protecţie lui şi familiei, rudelor sale, precum şi intereselor întreprinderilor lui.

În ambele cazuri, interesele Moldovei vor fi protejate de compania „Buruiană & Partners” – unul dintre principalele birouri de avocaţi, ce se specializează pe dreptul comercial. Este pentru prima dată cînd în apărarea guvernului la nivel internaţional sînt implicaţi avocaţi din Moldova, și nu din străinătate. Pentru achitarea onorariilor, din bugetul de stat au fost deja alocați 100 de mii de euro. Însă aceste procese judiciare vor costa vistieria statului o sumă cu mult mai mare. În afară de onorarii este nevoie şi de acoperirea cheltuielilor de judecată, serviciilor auditorilor etc..

Guvernul a mai fost implicat în cîteva procese internaţionale, în care a fost nevoit să cheltuie sume mari. Litigiul cu proprietarul companiei „Le Bridge Corporation Limited”, businessmanul francez Franck Charles Arif, i-a costat pe contribuabilii moldoveni peste un milion de dolari. Partea leului din aceşti bani au constituit-o onorariile pentru biroul de avocaţi „DLA Piper” – una dintre cele mai importante firme juridice internaţionale. O sumă impunătoare a fost alocată pentru acoperirea cheltuielilor de procedură. Alți 160 de mii de dolari au fost cheltuiți pentru achitarea serviciilor companiei de audit „Credibility International”, care a efectuat expertiza economico-financiară repetată a pretenţiilor reclamantului.

Este remarcabil faptul că, în pofida tuturor acestor cheltuieli, decizia Centrului Internaţional de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investiţiilor a fost pronunţată în favoarea businessmanului francez.

Reclamaţia este legată de apărarea investiţiilor în magazinele duty free în perioada 2008-2011. Compania „Le Bridge” a cîştigat concursul pentru dreptul de a construi o reţea de magazine duty free, organizat de Ministerul Economiei, însă ulterior această decizie a fost anulată de instanţa de judecată. Pe toată durata procesului, toate magazinele au fost închise. Arbitrajul internaţional a obligat autorităţile moldovene să restituie reclamantului investiţiile în magazinul din incinta aeroportului Chişinău. Mărimea despăgubirii, în funcţie de variantele de executare a deciziei, ar putea ajunge pînă la 35 mil. lei.

Pentru prima dată autorităţile au apelat la ajutorul juriştilor străini în cazul litigiului legat de paşapoartele moldoveneşti. Ministerul Tehnologiei Informaţiei și Comunicațiilor nu a dezvăluit detaliile acestui proces și nici criteriile de selectare a companiei de avocaţi şi de plată pentru serviciile ei. Analiştii presupun că problema a fost soluţionată în culoare, în legătură cu interesul ambelor părţi de a nu face publice circumstanţele comerciale ale înţelegerilor. Problema plăţii de milioane mai planează şi în prezent ca sabia lui Damocles deasupra întreprinderii de stat „Registru”.

„Autorităţile cheltuie milioane de dolari în procese judiciare internaţionale şi oricum le pierd. Scenariul este previzibil, deoarece în Occident regulile de joc dintre stat şi mediul de afaceri se respectă cu stricteţe, fapt ce este reflectat în acordurile internaţionale privind protejarea reciprocă a investiţiilor. Semnînd aceste acorduri însă, Moldova nu este întotdeauna gata să respecte aceste reguli în practică. Deseori de vină este factorul politic sau corupţia, cînd la nivel naţional sînt promovate interesele anumitor figuri sau ale unui grup de persoane”, menţionează unul dintre experţi.

Totodată, poziţia oficială a Moldovei este că cheltuielile pentru serviciile juridice şi de audit se recuperează. De exemplu, în cazul companiei „Le Bridge”, pretenţiile juridice au constituit circa 50 mil. euro. Suma adjudecată este cu mult mai mică şi autorităţile consideră că acesta este un succes”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав