X 
Cutremure stiri: 501

Majoritatea parlamentară nu a reuşit să o demită pe liberala Corina Fusu

15 oct. 2013,, 10:43   Politică
4338 2
Foto: noi.md
Deputaţii din Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană nu au reuşit să o demită pe vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru cultură, învăţămînt, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media, deputata liberală Corina Fusu.

Potrivit Agenţiei "Infotag", deputaţii au studiat vineri un proiect de lege prin care liberalul reformator Valeriu Saharneanu urma să o înlocuiască pe fosta sa colegă de partid, Corina Fusu, în postul de vicepreşedinte al comisiei.

"Noi propunem ca Valeriu Saharneanu să fie ales membru şi vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, iar Ion Hadîrcă – membru al Comisiei pentru securitate, eliberînd locul în Comisia pentru drepturile omului. Dacă doamna Fusu va dori, ea poate trece în locul lui Hadârcă", a declarat liberalul reformator Anatol Arhire, autorul proiectului.

Propunerea a stîrnit nedumerire în rîndul liberalilor, care au acuzat guvernarea de încălcarea normelor constituţionale.

"Niciodată anterior un deputat nu a fost trimis în altă comisie la dorinţa altora. Trebuie să vă fie ruşine pentru faptul că excludeţi din comisie o persoană ca Fusu", a spus colegul ei de partid, Valeriu Munteanu.

Un alt liberal, Gheorghe Brega, le-a reproşat reformatorilor că intenţionează să obţină toate funcţiile care aparţineau anterior fracţiunii Partidului Liberal.

"Uitaţi-vă la dvs., aveţi deja trei maşini care vă plimbă la orice moft, iar acum o eliberaţi din funcţie pe Corina Fusu ca să obţineţi locul de vicepreşedinte al unei comisii. Sînteţi adevăraţi boschetari politici", s-a indignat el.

Liderul fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, şi liderul partidului "Renaşterea - Vozrojdenie", Vadim Mişin, au încercat să calmeze spiritele, propunînd mărirea numărului de membri ai comisiei, pentru ca Fusu să nu fie eliminată. "Instituiţi un loc suplimentar şi problema va fi consumată. Noi nu putem obliga un deputat să treacă în altă comisie, iar aşa conflictul va fi rezolvat", a opinat Diacov.

În pofida propunerilor avansate, amendamentele la proiect nu au fost operate şi chestiunea a fost supusă votului, dar nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Și anterior liberalii reformatori au încercat să adopte acest proiect, dar spicherul Igor Corman a retras chestiunea de pe agendă, propunîndu-le celor două grupuri liberale să se înţeleagă înainte ca proiectul să fie dezbătut în plen.

Grupul liberal reformator a fost constituit în aprilie 2013, după ce şapte deputaţi s-au retras din fracţiunea parlamentară PL, iar o serie de funcţionari au plecat din guvern. Respectivii au cerut demiterea lui Mihai Ghimpu de la preşedinţia PL şi participarea la constituirea unei noi coaliţii de guvernămînt, împotriva căreia pleda Ghimpu, dorind trecerea PL în opoziţie. La sfîrşitul lunii mai, deputaţii reformatori împreună cu fracţiunile PLDM şi PDM au format o nouă majoritate parlamentară - Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană, iar PL a rămas în opoziţie, pierzîndu-şi reprezentanţii în Cabinetul de miniştri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав