Cutremure stiri: 503

CEDO a obligat guvernul să achite unei reclamante circa 100 mii de euro

22 oct. 2013,, 13:21   Societate
3959 1
Foto: 3rm.info
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat, marţi, Guvernul Republicii Moldova să-i achite reclamantei, Valentina Strugaru, despăgubiri de circa 100 mii de euro.

Solicitat de "Infotag", juristul Asociaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului", Vitalie Zama, a relatat că reclamanta a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie în privinţa partajării averii comune.

"Această decizie urma să pună capăt conflictului. Ulterior, însă, a fost depusă o cerere de revizuire a deciziei, care a fost acceptată arbitrar de instanţa de judecată. În rezultat, decizia definitivă şi irevocabilă a fost anulată, iar reclamanta a rămas fără bunul imobil", a spus juristul.

Potrivit lui, Curtea a constatat că "a fost încălcat principiul securităţii raporturilor juridice şi că revizuirea a afectat dreptul la respectarea proprietăţii".

Reclamanta a solicitat 109,09 mii de euro, costul casei, 28,4 mii euro dobînzi de întîrziere, 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamantei 94,9 mii euro cu titlu de prejudiciu material, 1,5 mii euro cu titlu de prejudiciu moral şi 500 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Din anul 1997, CEDO a pronunţat împotriva RM circa 265 de hotărîri, obligînd guvernul să achite despăgubiri de circa 14 mil. euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав