X 
Cutremure stiri: 502

Arestările abuzive continuă să fie practicate de judecătoriile moldoveneşti - studiu

25 oct. 2013,, 12:15   Societate
2051 0
Foto: publika.md
Arestările abuzive continuă să fie practicate în judecătoriile din Republica Moldova. Despre aceasta s-a discutat vineri, în cadrul seminarului internaţional organizat de Fundaţia "Soros-Moldova" cu ocazia prezentării raportului "Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova".

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", membrul al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatolie Ţurcan, a accentuat că arestările suspicioase ale cetăţenilor, de asemenea condiţiile inumane a detenţiei continuă să fie principala cauză din care Moldova pierde cazurile de la CEDO, împotriva Guvernului.

"Cu toate că numărul cazurilor pierdute a scăzut situaţia rămâne nesatisfăcătoare", a declarat Ţurcan.

Din cercetarea, care a fost efectuată în perioada iulie - decembrie 2011 şi care a inclus toate judecătoriile, din toate nivelele, reiese că după numărul de mandate de arest emise, în fruntea clasamentului sînt judecătoriile orăşăneşti.

Cele mai multe mandate de arest au fost emise, respectiv, de judecătoriile Centru şi Botanica - 243 şi 138. Între judecătoriile raionale prima este judecătoria Străşeni cu 60 de mandate. Dacă judecătoriile din oraş emiteau mandatele în baza unui dosar penal, atunci, cele raionale, de cele mai multe ori, emiteau mandatele pentru arestarea preventivă în lipsa unui dosar penal.

În raportul experţilor independenţi este accentuat că din 1425 de mandate de arest, 83% erau prelungite de instanţele judecătoreşti.

În urma acestui raport putem concluziona faptul că judecătoriile moldoveneşti pînă cînd nu prea folosesc metodele alternative de limitarea libertăţii persoanelor care sînt suspectate de acţiuni ilegale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав