X 
Cutremure stiri: 503

Expert: Animozitatea dintre Putin și Ianukovici a ajuns la punctul critic

27 oct. 2013,, 03:20   Externe
11880 9
Foto: ntv.ru
"Anularea întîlnirii dintre președinți a fost punctul culminant al prăbușirii actualelor relații ruso-ucrainene ca atare . Da, prim-miniștrii încă se mai pot întîlni și discuta despre "anumite întrebări", dar contacte politice serioase, care pot duce la careva decizii strategice între acești președinți nu vor mai fi – indiferent de faptul dacă Ucraina va semna acordul de asociere cu UE sau nu. Gradul de animozitate reciprocă dintre Putin și Ianukovici a ajuns la punctul critic", - scrie pe blogul său, la 26 octombrie, analistul politic ucrainean Vitali Portnikov.

"Întîlnirea președinților rus și ucrainean în cadrul summit-ului CSI de la Minsk era așteptată ca ultima posibilitate de a zădărnici semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. Nu numai la Kiev, dar și la Moscova se afirma că Vladimir Putin îi va face lui Victor Ianukovici oferte, pe care acesta din urmă nu le va putea refuza – pe fundalul cererilor Uniunii Europene de a o elibera pe Iulia Timoșenko, aceste oferte tentante ar fi colacul de salvare pentru liderul ucrainean", - amintește expertul.

"Ca rezultat Putin și Ianukovici pur și simplu nu s-au întîlnit". Anterior a fost planificat că președinții Rusiei și Ucrainei vor avea o întîlnire separată, dar apoi s-a decis că discuția va avea loc în cadrul cinei în comun a șefilor de stat", - a explicat situația purtătorul de cuvînt al președintelui rus Dmitri Peskov. În traducere din limba birocrației ruse aceasta înseamnă că președinții nu au nimic de spus, ei mai bine vor lua cina", - scrie Portnikov.

"Nimic de mirare că întîlnirea a fost anulată. Ar fi ciudat dacă s-ar fi întîlnit. Ianukovici a făcut tot posibilul pentru ca această întîlnire să nu se producă. Reținerea lui Marcov, epurarea în Statul major al Ucrainei, pe care gurile rele au asociat-o cu limitare influenței Rusiei, problemele lui Firtaș - toate acestea au precedat summit-ul de la Minsk și nu puteau trece neobservate. În ajunul presupusei întîlniri a președinților s-a aflat despre anularea vizitei în Ucraina a speaker-ului Dumei de Stat, Serghei Narîșkin", - scrie analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав