Cutremure stiri: 505

Scutul antirachetă: Moscova, dispusă la un compromis cu NATO şi SUA

29 oct. 2013,, 08:30   Externe
2379 1
Foto: ruvr.ru
Rusia este dispusă să aibă un dialog constructiv cu SUA şi NATO pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte proiectul scutului antirachetă în Europa, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"Noi sîntem gata pentru un dialog constructiv cu SUA şi NATO şi sîntem deschişi pentru găsirea unui compromis, dar nu ne vom preface că sîntem satisfăcuţi de afirmaţiile invariabile prin care se asigură că nimic nu trebuie modificat în această schemă /a scutului/ creată de americani şi că aceasta nu este îndreptată împotriva Rusiei", a declarat şeful diplomaţiei ruse, cu prilejul unei reuniuni a Comisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internaţională, după cum relatează RIA Novosti.

Moscova, a adăugat ministrul Lavrov, este interesată de consolidarea tuturor aspectelor privind stabilitatea strategică şi regională şi de neutralizarea ameninţărilor prin mijloace politice şi diplomatice.

Evocînd în continuare cooperarea dintre Rusia şi NATO, Serghei Lavrov a subliniat că există o serie întreagă de proiecte de cooperare strategică, dar a apreciat că "aceste relaţii sînt lipsite de profunzimea strategică şi de înţelegerea interdependenţei în materie de securitate între toate ţările europene".

De amintit că secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat săptămîna trecută că scutul antirachetă din Europa va proteja pînă în 2018 întreaga populaţie a ţărilor membre NATO. El a ţinut să precizeze din nou că scutul antirachetă are un caracter strict defensiv şi a propus Rusiei, ţară care consideră că acest sistem este îndreptat împotriva sa, să participe la acest proiect.

"Nu pretindem că Rusia ne crede pur şi simplu pe cuvînt. În acest context, propunem să fie puse la punct două centre de apărare antiaeriană - unul rus şi unul al NATO -, care să poată face schimb de informaţii, să pregătească exerciţii comune, să analizeze ameninţările externe", sublinia secretarul general al blocului nord-atlantic, citat de RIA Novosti.

Anders Fogh Rasmussen aprecia, totodată, că cea mai bună modalitate de a convinge Rusia de obiectivele reale ale scutului antirachetă european este de a face ca această ţară să participe la proiect. "Noi sîntem deschişi pentru continuarea dialogului şi pentru a răspunde la toate întrebările pe care Rusia ar putea să ni le pună", adăuga Rasmussen, potrivit aceleiaşi surse.

Sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care NATO şi SUA susţin că are drept scop contracararea ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului, a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.

Rusia şi NATO au convenit în mod oficial să coopereze în legătură cu scutul antirachetă din Europa în cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, însă negocierile au eşuat ca urmare a solicitărilor venite din partea Moscovei, care doreşte garanţii scrise că sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав