X 
Cutremure stiri: 508

Circa 6 mii de persoane mor în Moldova în fiecare an din cauza accidentului vascular cerebral

30 oct. 2013,, 11:00   Societate
3370 1
Foto: bzi.ro
Circa 6 mii de persoane mor în Moldova în fiecare an din cauza accidentelor vasculare cerebrale, a declarat marţi, de Ziua Mondială a Combaterii Accidentului Vascular Cerebral, Olesea Odainic, şefa secţiei Neurologie acută a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie.

Potrivit Agenţiei "Infotag", specialista a informat că în anul 2012 au fost înregistrate 11,8 mii cazuri de accidente vasculare cerebrale, dintre care 6 mii cu sfîrşit letal, inclusiv la 846 de persoane apte de muncă.

Totodată, Odainic a relevat o dinamică pozitivă: "Pînă în anul 2011 erau înregistrate circa 16 cazuri de accidente vasculare cerebrale, iar către anul 2013 metodele de diagnosticare şi tratament au devenit mai eficiente. În plus, au existat doar două tomografii computerizate în întreaga ţară, iar acum acestea, doar la Chişinău, sînt peste 10 la număr".

Conform spuselor Olesea Odainic, cu prilejul Zilei Mondiale a Combaterii Accidentului Vascular Cerebral, la Comrat a avut un loc seminar la care medicii de familie şi neurologii au discutat despre dificultăţile cu care se confruntă persoanele expuse atacurilor vasculare cerebrale.

"În Moldova trebuie realizată o instruire de bază în privinţa atacurilor vasculare cerebrale. Oamenii trebuie să cunoască că principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale sînt consumul de alcool, fumatul. Persoanele expuse atacurilor vasculare cerebrale trebuie să urmeze mereu profilaxia primară", a subliniat ea.

Petru Craveţ, purtătorul de cuvînt al Centrului Naţional Ştiinţifico - practic Medicină de Urgenţă, a comunicat că la instituţie sînt aduşi zilnic între cinci şi 20 de persoane cu accident vascular cerebral.

Ziua Mondială a Combaterii Accidentului Vascular Cerebral este marcată din anul 2004, cînd Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat accidentul vascular cerebral ‒ epidemie globală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав