Cutremure stiri: 505

Expert: Economia Moldovei nu este receptivă la sectorul know-how

31 oct. 2013,, 12:55   Economie
3557 0
Foto: agepi.gov.md
Economia Moldovei nu este receptivă la sectorul "know-how", iar domeniul proprietăţii intelectuale nu este promovat.

Şeful Direcţiei economie şi finanţe a Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Iurie Badîr, antreprenorii din Moldova nu sînt cointeresaţi de "inovaţii riscante".

"Le este mult mai convenabil să investească într-un sector mai stabil, unde sînt garanţii că timp de o perioadă scurtă investiţiile acestora vor da roade", a menţionat expertul.

Badîr a spus că statistica mondială confirmă că doar 7% din toate inovaţiile devin profitabile şi pot face faţă concurenţei, iar în Moldova acest indice este de cîteva ori mai mic.

"În Moldova nici nu se ține evidența numărului de cereri depuse timp de un an pentru înregistrarea patentului. Abia săptămîna aceasta Biroul Naţional de Statistică a dat acordul pentru a publica datele statistice ale AGEPI", a comunicat Badîr.

La Moscova, pe 12 decembrie va avea loc licitaţia proprietăţii intelectuale "RUSINPRO - 2013", la care este invitată şi Moldova. Însă AGEPI şi reprezentanţii sectorului inovativ din Moldova nu vor participa la licitaţie. La licitaţia din 2012 au fost prezentate 36 de loturi în valoare de $30 mil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав