Cutremure stiri: 505

Simboluri ascunse de 9.000 de ani avertizau asupra unui URIAŞ PERICOL

1 noi. 2013,, 14:00   Ştiinţă şi IT
4462 0
Foto: ziarelive.ro
Pe un perete îngropat în localitatea turcă Catalhouyuk, s-a descoperit cel mai vechi semn din lume al unei avertizări, o referire directă la un mare pericol. Pictura murală veche de 9.000 descrie faptul că oamenii din apropiere sînt amenințați de erupția vulcanului Hasan.

Muntele Hasan este un vulcan situat la aproximativ 110 kilometri de Catalhoyuk, potrivit Daily Mail. Desenul descoperit, ce înfățișează în prim-plan un sat amenințat de un vulcan care erupe, ar putea reprezenta primul semn de avertizare din lume.

În urma utilizării datării cu carbon și a testelor geochimice, cercetătorii au ajuns la concluzia că vulcanul din pictură este muntele Hasan. Pictura murală de culoare roșie-brună a fost realizată cu ajutorul unui pigment de pămînt natural, numit ocru, pe un perete de chirpici, construit din nisip, argilă și apă.

Vulcanologul Axel Schmitt de la Universitatea California a declarat că echipa sa a testat o rocă vulcanică de pe muntele Hasan și, în urma datării mineralelor, s-a stabilit că vulcanul a erupt acum 9.000 de ani. Această dată a concis cu datarea cu carbon 14 a artefactelor găsite la Catalhoyuk. Așezarea neolitica Catalhoyuk din Turcia se estimează că a existat între anii 7.500 î.Hr. și 5.700 î.Hr., iar anul trecut situl istoric a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Muntele Hasan are o altitudine de 3.253 de metri și este al doilea ca înălțime din munții din Turcia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав