X 
Cutremure stiri: 505

Experţii apreciază pozitiv iniţiativa deputaţilor de a renunţa la imunitatea parlamentară

4 noi. 2013,, 10:18   Societate
2098 1
Foto: europalibera.org
Experţii apreciază pozitiv iniţiativa deputaţilor din cadrul coaliţiei de guvernare de a renunţa la imunitatea parlamentară.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze iniţiativa, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, şi-a exprimat speranţa că renunţarea la imunitate îi va face pe deputaţi mai responsabili, fapt ce va îmbunătăţi calitatea politicienilor din Republica Moldova.

"În acelaşi timp, corectitudinea deputaţilor depinde şi de calităţile morale ale fiecăruia în parte. În general, consider iniţiativa una pozitivă, care îi va determina pe deputaţi să fie mai oneşti şi responsabili în activitatea pe care o desfăşoară, pentru că, în opinia mea, prezenţa imunităţii parlamentare poate genera abuzuri", consideră Galina Bostan.

Directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, a relatat pentru "Infotag" că iniţiativa de renunţare la imunitate este una salutabilă, care va face mai transparentă activitatea legislativă.

"Există practica internaţională de acordare a imunităţii parlamentare, însă în Republica Moldova aceasta s-a extins nu doar asupra activităţii parlamentare, dar şi asupra vieţii private. Acest fapt îi face iresponsabili pe deputaţi, care se ascund după imunitatea parlamentară în toate situaţiile, fie că este vorba despre activitatea parlamentară sau viaţa privată. Exemplul cel mai elocvent este, probabil, cazul deputatului Valeriu Guma, care a fost condamnat în România, dar care nu este reţinut în Moldova. În opinia noastră, imunitatea extensivă duce la impunitate, adică la scutirea demnitarilor de pedeapsă", a spus Lilia Caraşciuc.

În opinia ei, ar fi logic ca opoziţia comunistă să susţină iniţiativa de retragere a imunităţii parlamentare, pentru că ei sînt cei care de cele mai dese ori aduc acuzaţii de corupţie în rîndul demnitarilor.

Avocatul Vitalie Nagacevschi susţine că la moment nu este clar care sînt limitele imunităţii parlamentare a deputaţilor şi dacă aceasta urmează să fie retrasă integral sau parţial. "Pînă la urmă, nu este clară extinderea imunităţii parlamentare şi nu este clar pînă unde se va reduce aceasta. Sper că vor fi stabilite limitele imunităţii, astfel ca să ştim clar în ce situaţii demnitarul poate fi tras la răspundere fără acceptul parlamentului şi unde cu acceptul acestuia", a spus avocatul.

Membrii coaliţiei de guvernare vor modificarea Constituţiei, pentru a exclude imunitatea parlamentară. Proiectul este susţinut de toţi aleşii din coaliţie, care îi îndeamnă şi pe comunişti să voteze documentul. Pentru modificarea Constituţiei sînt necesare cel puţin 67 de voturi. În prezent imunitatea parlamentară poate fi ridicată la solicitarea Procuraturii Generale, cu votul majorităţii deputaţilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав