Cutremure stiri: 501

Politolog tiraspolean: Ucraina nu va proceda la blocarea Transnistriei

6 noi. 2013,, 09:50   Societate
3048 4
Foto: zilnic.md
Preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov, consideră că "Ucraina nu va purcede la blocarea completă a Transnistriei". Solicitat de "Infotag", acesta a spus că "cei de la Kiev conştientizează că în spatele Chişinăului stă Bucureştiul".

"Aceasta înseamnă că pentru România hotarul Transnistriei este un obstacol temporar în calea sa spre o nouă rundă de luptă pentru teritoriul Ucrainei", a menţionat Safonov, comentînd declaraţiile liderului transnistrean Evgheni Şevciuk despre necesitatea "divorţului civilizat" al Moldovei şi Transnistriei, de asemenea, despre faptul că "Ucraina întotdeauna va ţine minte despre șelful bogat în gaze naturale de lîngă Insula Şerpilor, luat de România".

Acesta consideră că indiferent de apropierea Summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius şi asemănarea poziţiilor Chişinăului şi Kievului, "totuşi, nu trebuie unite în această situaţie Moldova şi Ucraina".

"Prim-ministrul R.Moldova, Iurie Leancă, a plecat marţi la Kiev pentru a convinge liderii ucraineni să blocheze Transnistria din partea estică. Acest fapt vorbeşte despre un singur lucru: liderilor Moldovei le este frică că Kievul nu va fi de acord. Chişinăul deja a admis o greşeală, refuzîndu-i Ucrainei deschiderea la Tiraspol a unui consulat. Propunerea de a deschide consulatul la Varniţa sau Rezina este o bătaie de joc", a menţionat Safonov.

Politologul consideră că "în situaţia creată, diplomaţia transnistreană va trebui să muncească din greu pentru a convinge Kievul să nu participe la suprimarea Transnistriei, în care locuiesc peste 70 mii de cetățeni ai Ucrainei".

Potrivit lui, tematica transnistreană cu certitudine a fost discutată în cadrul recentelor negocieri de cinci ore, între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei la Ialta.

"În orice caz, Rusia, chiar şi în cel mai rău caz, va oferi suport financiar Transnistriei în extinderea bazei industriale, ceea ce este destul de realizabil, cu condiţia că Transnistria va îndeplini comenzi de stat din Rusia. Ceea ce priveşte securitatea regiunii, aceasta poate fi asigurată de trupele militare ruse. Oricum, a urma Chişinăul, care a merge spre Bruxelles şi Bucureşti, ar însemna să pierdem totul, deoarece conducerea R.Moldova va lua imediat şi va reorganiza toată proprietatea Transnistriei. Orice garanţii oferite de Chişinău, în condiţiile de faţă, nu valorează nimic", a spus Safonov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав