X 
Cutremure stiri: 501

Viorel Chivriga: Moldova poate oferi stabilitate la graniţa cu Uniunea Europeană

11 noi. 2013,, 12:03   Societate
2448 0
Foto: timpul.md
Ce poate propune Moldova celor 28 de state ale UE şi cît de atractivă este Moldova pentru Uniunea Europeană? Este o întrebare interesantă. În opina mea, Moldova trebuie să fie în primul rînd atractivă pentru cetăţenii săi şi să realizeze măcar minimumul necesar, pentru a demonstra din nou populaţiei sale că este o ţară capabilă să se dezvolte şi să devină una prosperă, că are grijă de proprii săi cetăţeni, indiferent de naţionalitate şi statut social, şi că merită să fie privită din interior, dar şi din exterior, ca o ţară în care sînt respectate valorile europene: democraţia, egalitatea, respectul faţă de legi şi faţă de drepturile omului.

Pe de altă parte, Moldova poate oferi stabilitate la frontiera cu Uniunea Europeană. În primul rînd, stabilitate politică şi economică. Aici aş aprecia în mod direct interesul statelor europene faţă de o problemă mai veche a Moldovei – soluţionarea problemei transnistrene şi evacuarea trupelor ruseşti de ocupaţie. La fel, statele europene sînt interesate ca în Republica Moldova sa primeze buchea legii, să fie stîrpită corupţia, contracarată contrabanda, respectată legea, să fie realizate reforme pentru cetăţeni, şi nu pentru politicieni. Vedeţi, că declaraţii privitor la promovarea reformelor şi îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor auzim permanent. În acelaşi timp, sărăcia, lipsa de perspectivă şi viitorul incert al copiilor noştri sînt lucrurile care și în continuare îngrijorează cel mai mult societatea noastră. Instituţiile şi valorile democratice autentice sînt proclamate, dar nu sînt garantate şi aplicate plenar. Crizele politice se repetă cu regularitate. Republica Moldova rămîne un stat dezbinat teritorial, iar perspectivele reintegrării sînt incerte. Dezbinarea politică conduce la reapariţia elementelor dezbinării sociale, etnice.

La fel, Uniunea Europeană este interesată ca Moldova să-şi dezvolte economia în aşa mod, ca să cedeze odată şi pentru totdeauna prima poziţie din clasamentul celor mai sărace ţări din Europa. Şi asta nu datorită unei conjuncturi favorabile, dar prin reforme economice temeinice, care să catalizeze puternic exporturile şi investiţiile în economia ţării. O astfel de evoluţie este posibilă numai prin crearea unui climat de afaceri prietenos pentru comunitatea de afaceri. Trebuie să fim conştienţi că în ţările de origine ale investitorilor străini care au investit în Republica Moldova, inclusiv în statele europene, este monitorizată foarte bine atitudinea instituţiilor moldoveneşti faţă de companiile străine aflate în ţara noastră. Cazul Draexlmaier, dar şi alte cazuri similare, au demonstrat că prestanța autorităţilor moldoveneşti în multe cazuri este sub orice critică. Din acest motiv şi nu întîmplător, în planul de acţiuni al guvernului privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pus în aplicare odată cu demararea negocierilor cu UE, au fost stabilite măsuri de reformă concrete în diferite domenii şi pe diferite dimensiuni: consolidarea capacităţilor administrative, accesul bunurilor pe piaţă/statistica în comerţul exterior, barierele tarifare şi netarifare, barierele tehnice în calea comerţului, măsurile sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, regulile de origine a mărfurilor, servicii şi investiţii, dreptul proprietăţii intelectuale, achiziţii publice, concurenţa, mediul social şi al muncii. Toate aceste măsuri reprezintă reforme concrete, care trebuie să apropie mediul de afaceri moldovenesc de standardele europene. Cu siguranţă, aceste aşteptări, care au drept bază recomandările Comisiei Europene, sînt extrem de necesare, în primul rînd, pentru partea moldovenească.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав