Cutremure stiri: 505

Lupta abia începe – declarație

13 noi. 2013,, 17:53   Politică
7617 6
Foto: puls.md
PCRM ar putea anunța că ”revoluția de catifea”, după Vilnius, trece în faza de revoluție permanentă, ceea ce înseamnă activități protestatare non-stop pe toată durata aflării coaliției proeuropene la guvernare. De această părere este analistul politic Bogdan Țîrdea, care consideră că scopul declarat al revoluției va fi eliminarea coaliției proeuropene de la conducerea țării și deoligarhizarea statului.

În acest sens, potrivit expertului, vor fi demarate unele acțiuni în comun cu unele forțe de stînga, și anume: declarații din partea tuturor primăriilor și raioanelor PCRM, plus Găgăuzia, Bălți, Taraclia, CMC, care vor anunța că sînt pentru Uniunea Vamală și contra cursului actual; organizarea unor orășele ale libertății (corturi) în principalele orașe și în centrele raionale, unde vor fi proteste non-stop; organizarea unei platforme alternative sau a unei mese rotunde a opoziției, unde să fie invitate toate partidele de opoziție, inclusiv partidele de dreapta (PPCD, Mișcarea Antimafie) pentru elaborarea unor declarații comune contra guvernării; promovarea referendumului privind aderarea la Uniunea Vamală etc.

De asemenea, expertul consideră că PCRM ar putea recurge la organizarea permanentă de marșuri, pichete, flashmoburi, colectări de semnături pentru demisia CPE; scrisori la APCE, UE, CoE, Comisia de la Veneția, declarații dure de la tribuna APCE etc.

„Mai aproape de alegeri, frontul de stînga se va putea coagula într-un bloc electoral comun, care va pedala pe ideea UV, pe mesajul antioligarhic, pe ideea eliberării Moldovei din captivitate. Totodată, PCRM ar trebui deja să promoveze activ lideri noi, gen Iurie Muntean, Anatol Zagorodnîi, Zurab Todua, Oxana Domenti, Violeta Ivanov și alții, care ar putea prinde și la alegătorul centrist”, susține Țîrdea.

Potrivit expertului, în asemenea ecuație ofensiva PCRM ar putea avea efecte. „Și această ofensiva ar pune CPE în mișcare. Am în vedere reforme, modernizare, investiții, locuri de muncă. Deși, mai degrabă cred că lucru va fi, dar de alt gen: schimbarea Codului electoral, reeditarea interdicției simbolicii PCRM, eliminarea imunității deputaților pentru a șantaja opoziția și a distrage atenția deputaților în pragul alegerilor parlamentare. Oricum, lupta abia începe”, a conchis expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав