Cutremure stiri: 505

Amînarea semnării Acordului de asociere a Ucrainei la UE va întîrzia procesul eurointegrării pentru o perioadă nedeterminată

15 noi. 2013,, 09:30   Externe
2172 1
Foto: agerpres.ro
Reprezentantul misiunii Parlamentului European la Kiev, fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski, a estimat joi că o eventuală amînare a semnării Acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, prevăzută pentru sfîrşitul acestei luni la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va întîrzia pentru o perioadă nedeterminată procesul de integrare europeană a acestei foste republici sovietice, relatează RIA Novosti.

'Imposibilitatea de a semna la Vilnius va însemna amînarea asocierii cu nu ştiu cîţi ani, pentru că putem spune cu exactitate că în următorii doi ani nimeni nu se va ocupa de vreo asociere cu Ucraina', a declarat joi Kwasniewski reporterului agenţiei ucrainene Unian la Bruxelles.

În acest context, el a explicat că 2014 este anul alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor fi urmate de alegerea unei noi Comisii Europene, iar în 2015 sînt programate următoarele alegeri prezidenţiale în Ucraina.

'Nu va fi timp ca cineva să se ocupe de asocierea Ucrainei', a reiterat fostul preşedintele al Poloniei, adăugînd că astfel se vor pierde cel puţin doi ani. După doi ani va fi o altă situaţie şi nu neapărat mai bună, ci poate chiar mai rea decît în 2013, a mai opinat reprezentantul PE, care a îndemnat autorităţile ucrainene să profite cît se poate de timpul rămas pînă la summitul de la Vilnius pentru a îndeplini toate condiţiile cerute de UE.

Piatra de încercare între Kiev şi Bruxelles rămîne punerea în libertate a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, lidera partidului de opoziţie Batkivşcina, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru abuz de putere pe vremea cînd era prim-ministru, în aşa-numita afacere a gazelor ruseşti. Occidentul a întrevăzut o 'justiţie selectivă' în procesul său, cerînd Kievului eliberarea sa, mai ales că fostul premier se confruntă cu probleme de hernie de disc. Opoziţia de la Kiev propune adoptarea unei legi care să prevadă ca Timoşenko să poată urma un tratament în străinătate, însă Partidul Regiunilor ( de guvernămînt) nu a fost de acord pînă acum cu o astfel de propunere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав