Cutremure stiri: 501

Igor Boţan: UE vrea de la ţări precum Republica Moldova un minim de stabilitate

19 noi. 2013,, 12:10   Societate
2759 0
Foto: noi.md
"Moldova poate oferi Uniunii Europene exact ceea ce prevede politica de vecinătate a UE. În acest document UE vrea de la ţări precum Moldova un minim de stabilitate pentru ca oamenii din această ţară, aflată la hotarul Comunităţii Europene, să nu-şi lase casele şi să invadeze UE în căutarea unui loc de muncă bun", afirmă directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ”ADEPT”, Igor Boţan.

Solicitat de "Infotag", expertul a afirmat că, în mare parte, succesul realizării acestui obiectiv depinde de autorităţile Republicii Moldova, în special dacă ele vor putea oferi UE garanţia că dacă ne ajută să ne rezolvăm problemele, atunci cetăţenii noştri vor sta acasă şi vor contribui la dezvoltarea economiei şi educarea copiilor.

"Este o dramă ceea ce se întîmplă acum în Republica Moldova. Oameni tineri, talentaţi şi ambiţioşi îşi creează coridoare pentru a pleca din această ţară şi a se stabili fie în America, fie în Europa sau Rusia. Pretenţiile guvernanţilor de la Chişinău potrivit cărora ei creează politici pentru tineri le vedem în fiecare zi – cei care au decis să deschidă afaceri aici au ajuns la concluzia că nu au forţă calificată de muncă. Deci am intrat într-un cerc vicios şi trebuie să încercăm să ieşim din el", susține Igor Boţan. În ceea ce priveşte posibilităţile de export pe piaţa UE a mărfurilor moldoveneşti, expertul a menţionat că pentru început Moldova trebuie să-şi găsească nişa şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca produsele noastre să corespundă standardelor de calitate pentru a pătrunde pe piaţa UE fără bariere vamale tarifare.

"Este mult de muncit, însă dacă dorim să ne apropiem de Comunitatea Europeană, atunci trebuie să corespundem standardelor de calitate. Pentru a corespunde acestor standarde, este nevoie de mult timp, însă Moldova nu are o altă soluţie, dacă vrea să se integreze în spaţiul comunitar", a precizat directorul ADEPT.

În opinia expertului, pentru a realiza toate aceste lucruri, este important ca cetăţenii să aibă încredere în guvernare.

"De-a lungul istoriei ne-am convins că oamenii pot trece prin greutăţi perioade îndelungate, dacă cei care îi guvernează sînt sinceri, ştiu ce au de făcut şi cetăţenii au încredere în ei. Oamenii au capacitatea de a răbda. Dacă însă ei nu au încredere în guvernare, este puţin probabil ca lucrurile să progreseze. Cu regret, sondajele arată că în prezent încrederea cetăţenilor în autorităţi este extrem de redusă", a conchis expertul Igor Boţan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав