Cutremure stiri: 501

Oamenii de știință: În vechime Terra a fost locuită ca Pămîntul de Mijloc în "Stăpînul Inelelor"

25 noi. 2013,, 01:55   Ştiinţă şi IT
6075 0
Foto: oboihd-plus.ru
O analiză genetică indică faptul că oamenii moderni s-au împerecheat cu denisovanii, neanderthalienii şi cu încă o populaţie misterioasă despre care nu se cunosc informaţii.

O nouă secvenţiere a genomului provenit de la două rude extincte ale omului sugerează că aceste grupuri „arhaice” s-au împerecheat atît între ele cît şi cu oamenii mult mai mult decît se credea anterior.

Cele două genomuri au provenit, unul de la neanderthalieni şi altul de la un al grup uman arhaic, de la oamenii din Denisova (denisovani). Descoperirile sugerează că încrucişarea s-a produs între membrii mai multor grupuri străvechi asemănătoare cu oamenii care trăiau în Europa şi Asia acum mai bine de 30.000 de ani.

„Ceea ce par să sugereze descoperirile este că ne uităm la o lume de timpul celei din «Stăpînul Inelelor» în care trăiau multe populaţii de hominizi”, a declarat geneticianul Mark Thomas, de la University College London. Toţi oamenii a căror origine străbună provine din exteriorul Africii au 2% din genomul neanderthalian, iar anumite populaţii din Oceania, precum cele din Papua Noua Guinee şi aborigenii australieni, au aproximativ 4% din ADN rezultat în urma încrucişării strămoşilor lor cu denisovani.

Cu toate acestea, aceste concluzii au fost bazate pe o secvenţiere genomică de proastă calitate, care conţine multe erori, potrivit lui David Reich, genetician specializat pe probleme evolutive de la Harvard Medical School din Boston.

Acum, echipa sa de cercetători, împreună cu Svante Pääbo de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Leipzig, Germania, a creat o versiune mai completă a genomurilor de denisovan şi neanderthalian. Acum, aceste două genomuri au o calitate care se poate compara cu cea a genomului omului modern.

Noul genom denisovan a indicat că această populaţie enigmatică s-au descurcat bine pe Pămînt. Reich a explicat că aceşti indivizi s-au încrucişat cu neanderthalienii şi cu strămoşii oamenilor care acum locuiesc în China şi alte părţi din Asia de Est.

Mai surprinzător, susţine Reich, a fost faptul că noile secvenţieri ale genomurilor au indicat că denisovanii s-au mai împerecheat şi cu o altă populaţie arhaică extinctă care trăia în Asia acum mai bine de 30.000 de ani şi care nu sînt nici oameni, nici neanderthalieni.

Atunci cînd paleoantropologul Chris Stringer a fost întrebat despre ce populaţie crede că este vorba, acesta a răspuns: „Nu avem nici cea mai mică idee”. Deşi, el nu a fost implicat în studiu, specialistul speculează că populaţia ar putea fi înrudită cu Homo heidelbergensis, o specie care a părăsit Africa acum aproximativ o jumătate de milion de ani şi care mai tîrziu a dat naştere neanderthalienilor din Europa. „poate că ei au trăit şi în Asia”, a adăugat Stringer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав