X 
Cutremure stiri: 505

O femeie antrenată în lupta cu corupția

25 noi. 2013,, 13:05   Societate
12326 5
Foto: tribuna.md
Victor SURUGIU

În organele de drept din Moldova a apărut un nou şef sau mai exact şefă – Cristina Cojocaru (Ţărnă). Săptămîna trecută guvernul a aprobat candidatura ei la funcţia de vicedirector al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). În ultimii ani ea a activat în organizaţii neguvernamentale specializate în domeniul anticorupţie şi se poziţionează drept o persoană care nu are legătură cu politica. Însă unii experţi totuşi au întrezărit un anumit context politic în cariera ei.

Fotoliul vicedirectorului CNA a devenit vacant după demisia lui Gheorghe Rusu, aprobată de guvern la finele lunii octombrie, la propunerea directorului CNA, Viorel Chetraru. Rusu a fost numit anul trecut şi demis în legătură cu atingerea vîrstei de pensionare pentru această funcţie. Mulţi observatori, dar şi angajaţi ai CNA, au avut impresia că el a venit la centru doar pentru a obţine anumite facilităţi sociale, legate de aflarea la postul de conducere. Totodată, potrivit unor informaţii neoficiale, anumite persoane interesate au avut o înţelegere cu Rusu ca în „momentul X” el să cedeze funcţia altui pretendent.

De menţionat că pe parcursul unei perioade îndelungate nicio reprezentantă a sexului frumos nu a ajuns în funcţii de conducere a instituţiilor de drept – Procuratura Generală, CNA, MAI, Serviciul de Informaţii şi Securitate. Excepţie a fost doar Larisa Miculeţ, în funcţia de general-maior de justiţie, fost şef de direcţie şi membru al colegiului Procuraturii Generale. Însă la scurt timp după stagiul ei la Centrul pentru Studiul Criminalității Transnaționale și Corupției, din SUA, ea a părăsit organele de drept şi şi-a continuat cariera de diplomat.
Candidatura Cristinei Cojocaru la funcţia de conducător al CNA a început să fie examinată după demisia ei scandaloasă din Comisia Naţională de Integritate (CNI), unde a fost inclusă de parlament ca membru din partea societăţii civile. Ea a fost înaintată de Consiliul Național al ONG-urilor. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi-a exprimat atunci nemulţumirea în legătură cu faptul că această candidatură este promovată prea activ de un grup parlamentar.

Majoritatea parlamentară mult timp nu a putut alege un candidat din doi, votînd în final pentru Cristina Cojocaru. Însă aflarea ei la CNI nu a durat prea mult. După ce în jurul preşedintelui centrului şi a unor membri ai CNI au început scandalurile politice, Cojocaru a depus cererea de demisie, exprimîndu-şi dezamăgirea faţă de pasivitatea autorităţilor faţă de lupta anticorupţie. În declaraţia sa adresată preşedintelui parlamentului ea şi-a exprimat îndoiala că această comisie a fost creată conform legislaţiei şi că va putea activa în conformitate cu aşteptările cetăţenilor.

Unii observatori presupun că deja atunci în culoarele Olimpului politic se discuta transferul Cristinei Cojocaru la CNA. Imediat după plecarea ei de la CNI, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, a declarat că instituţia este gata să o primească pe Cristina Cojocaru în echipa sa, la funcţii de conducere. Apropo, iniţiativa privind numirea ei în funcţie a venit din partea şefului CNA, la nivel oficial şi neoficial. În cadrul şedinţei guvernului el s-a referit la calităţile candidatei, menţionînd că ea corespunde tuturor cerinţelor legislaţiei pentru numirea în acest post.

Referindu-se la nuanţele politice ale acestei numiri, experţii amintesc că noul vicedirector al CNA are toate motivele să conteze pe susţinerea principalelor forţe politice. În iulie curent Cristina Cojocaru a devenit soţia solistului formaţiei „Gîndul Mîţei”, Nicu Ţărnă. La nuntă, în calitate de nănaşi au fost prezenţi vicepreşedintele parlamentului şi vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Liliana Palihovici, cu soțul el – şeful filialei Chişinău a Cancelariei de Stat, Sergiu Palihovici.

Potrivit informaţiei obținute de portalul nostru, în noua sa funcţie Cristina Cojocaru va promova ideea fortificării independenţei CNA, luînd, totodată, măsuri pentru o susţinere mai largă a centrului de către societatea civilă. Acum cîteva luni, fiind încă reprezentantă a unei organizaţii neguvernamentale, ea a criticat dur trecerea CNA în subordinea guvernului.

Aşa sau altfel, majoritatea experţilor solicitaţi de noi comentează foarte precaut tema unei posibile angajări politice a noului membru al echipei CNA. În opinia lor, pentru a face concluzii privind componenta politică a acestei numiri, trebuie să aşteptăm ce acţiuni va întreprinde vicedirectorul Centrului Anticorupţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав