Cutremure stiri: 503

Alexei Pușkov: UE a exagerat cu Ucraina

27 noi. 2013,, 00:30   Externe
5067 1
Foto:diepresse.com
Refuzul Ucrainei de a semna acordul de asociere cu UE nu a fost o surpriză pentru președintele comitetului pentru afaceri externe a Dumei de Stat a Rusiei, Alexei Pușkov. "Acum o lună m-ar fi surprins, dar în ultimele săptămîni, lucrurile au luat o altă turnură", - a spus el într-un interviu pentru Die Presse.

Uniunea Europeană, în opinia lui Pușkov, "a făcut o greșeală ", legînd acordul cu soarta fostului premier Iulia Timoșenko: " Pentru UE, aceasta este o chestiune de principiu. Dar trebuia să se țină seama de faptul că Iulia Timoșenko nu este un cineva oarecare, dar principalul oponent al președintelui Viktor Ianukovici. Cerînd eliberarea ei, UE a făcut o încercare de a influența echilibrul de forțe în Ucraina. Este o idee proastă... UE a exagerat".

"Ucraina în mod constant subliniază că este un stat suveran. Rusia, în legătură cu aceasta este foarte atentă în declarațiile oficiale", - a declarat Pușkov. Ca răspuns la observația reporterului că "măsurile cu care Rusia exercită presiune asupra Ucrainei nu par a fi foarte delicate", Pușkov a precizat: " Eu vorbesc despre declarații".

Cu toate acestea, Pușkov nu este pregătit să vorbească despre "presiunea" Rusiei asupra Ucrainei prin alte mijloace. "Rusia doar a dat de înțeles Ucrainei că dacă aceasta va adera la zona de liber schimb a UE , Rusia va proteja piața sa de produsele ieftine prin taxe vamale", - a spus el. Potrivit lui Pușkov, "orice presiune directă este contraproductivă. Țările vecine cu Rusia trebuie singure să-și determine propriul lor viitor. Acesta este dreptul lor. Dar Rusia are dreptul să spună ce corespunde intereselor sale".

" Din punct de vedere emoțional Ucraina este mai importantă pentru Rusia decît pentru Europa. Deoarece în Ucraina trăiesc 13 milioane de oameni, care în principiu sînt ruși", - afirmă interlocutorul Die Presse. În rest, consideră el, " Rusia și UE urmează aceeași logică" - ambele au nevoie de noi piețe și "dinamism", de atragerea de noi țări în orbita lor.

"In ultimii cinci ani Europa și-a șifonat imaginea. Din cauza crizei ea nu se mai bucură de succes indiscutabil. Oamenii au văzut ce s-a întîmplat în Grecia, Bulgaria, Spania sau Portugalia. Anterior, UE putea oferi mai mult decît acum. UE nu are bani, - opinează Pușkov. - Ucraina caută cu disperare o oportunitate de a plăti pentru gazul rusesc. Ea datorează Rusiei o mulțime de bani. Cînd nu ai bani în buzunar, conceptul de modernizare care se va materializează peste 15 ani este atrăgător, dar trebuie cumva să trăiești".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав