X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Ghevorghean: Statele cărora li s-a ”promis” asociere cu UE nu înțeleg sensul adevărat al acesteia (VIDEO)

30 noi. 2013,, 10:00   Societate
5947 2
Foto : noi.md
Europa de astăzi este diferită de cea pe care și-o imaginau cetățenii sovietici în anii 70-80 ai sec. XX. Astfel ;i-a exprimat opinia referitoare la situația din Uniunea Europeană și statele CSI care preconizează să devine membre asociate ale UE cunoscutul politolog și orientalist rus Karine Ghevorghean, care a participat la o întrevedere în cadrul Clubului media internațional ”Format-A3”, care s-a desfășurat la Chișinău.

Potrivit lui Ghevorghean, în societatea sovietică de atunci s-au creat mituri culturale și închipuiri despre Europa. ”În anii 70-80 Europa era extrem de fermecătoare și atractivă. Însă trebuie de înțeles că după anii '90 statele din fosta URSS s-au pomenit nu în situația în care puteai nimeri în anii '70-80, ci în anii '90. Și aceste țări continuă visător și cu naivitate să tindă spre acea Europă destul de prosperă, sătulă și bogată din anii '70, nedorind să țină cont de realitățile dure de astăzi, esența cărora constă în aceea că în realitate ele merg spre o Europă aflată în criză economică, financiară și socială, pentru care deocamdată nu a identificat soluții”, a subliniat Ghevorghean.

În opinia politologului, marele pericol la semnarea acordului de asociere cu UE constă în faptul că multe state cărora li s-a ”promis” asociere cu UE, nu înțeleg sensul adevărat al acesteia. ”În prezent, sistemul Westfalia al țărilor de sine stătătoare în Europa este aproape în totalitate demontat, în plină desfășurare fiind procesul de pierdere a suveranității”. În opinia lui Ghevorghean, unul dintre cele mai importante paradoxuri istorice ale situației politice legate de ”extinderea activă a UE” din contul statelor postsovietice constă în faptul că elita politică din aceste țări, care a obținut independență și suveranitate, imediat după destrămarea URSS a luat calea spre lichidarea de facto a acestei independențe și suveranități prin acordul de a participa în proiectele de ”integrare europeană”. Și asta deoarece, aderînd la UE, aceste țări sînt de acord să-și piardă suveranitatea, cu toate consecințele politice, economice, sociale, culturale și morale extrem de nefavorabile. ”Henry Kissinger considera că globalizarea înseamnă pierderea suveranității și reducerea rolului statelor naționale în calitate de bază pentru relațiile internaționale”, a menționat expertul.

Fiind întrebată ce stă în spatele extinderii Europei, Ghevorghean a menționat: ”Este un fel de inerție a unui proiect politic constituit în anii '70 ai sec. XX. Iar sistemul de drept este birocratic și extrem de conservator și foarte greu acceptă modificările care au loc în lume, de aceea în calitate de proiect continuă și astăzi sub forma în care a fost conceput atunci”, a conchis Karine Ghevorghean.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав