X 
Cutremure stiri: 501

De ce Moldova este percepută mai coruptă în acest an? Află opinia unui expert

4 dec. 2013,, 13:16   Societate
4173 1
Foto: noi.md
Lipsa unor oameni integri la guvernare, dar și nepăsarea societății față de actul guvernării au dus la formarea unui sistem corupt. O declarație în acest sens a fost făcută de analistul politic Anatol Plugaru, fiind solicitat să comenteze coborîrea Moldovei în clasamentul privind Indicele de Percepție a Corupției realizat de Transparency International. Dacă anul trecut Moldova s-a poziționat pe locul 94 din 178 de țări, în acest an ea s-a plasat pe locul 102, fiind percepută mai coruptă față de 2012.

„Incapacitatea cetățenilor de a alege oameni onești, curați, integri la guvernare duce la crearea unor asemenea situații. Nu ne duce capul să promovăm astfel de oameni la putere. Atît timp cît o să promovăm oameni corupți și tot felul de contrabandiști, o să fie afectat tot aparatul de stat”, a explicat Plugaru.

Potrivit analistului, o parte din vină pentru situația creată o poartă înșiși cetățenii, care aleg să plece peste hotare decît să rămînă în țară pentru a denunța ilegalitățile care au loc. „Ai noștri nu își dau interesul, ei mai bine fug de aici, lasă tot și se duc în străinătate. Sîntem mai indulgenți, în timp ce politicienii au prins la curaj și devin mai obraznici”, a menționat Plugaru.

Precizăm că în acest an Republica Moldova a înregistrat un scor al Indicelui de Percepție al Corupției de 35 de puncte. Potrivit studiului, în 2013 au fost pornite mai multe dosare de rezonanţă pe fapte de corupţie, împotriva unor demnitari, însă acestea au rămas fără finalitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав