X 
Cutremure stiri: 505

Expert despre eventuale provocări din exterior la adresa Moldovei

4 dec. 2013,, 17:52   Societate
5716 6
Foto: elldor.info
Situaţia din Ucraina nu are niciun fel de impact asupra situaţiei din Republica Moldova. Părerea aparține analistului politic Vladimir Socor și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În același timp, cît privește existența unui risc ca Moldova să fie supusă unor şantaje sau ameninţări ruseşti, expertul a spus că Rusia ar dori acest lucru, însă a pierdut cea mai mare parte dintre mijloacele de presiune sau şantaj.

Asta deoarece dependenţa economică a Republicii Moldova de Rusia este mult mai scăzută, în comparaţie cu gradul de dependenţă al Ucrainei, din punct de vedere economic. Totodată, comerţul exterior al Republicii Moldova s-a reorientat, nu în totalitate, dar în bună măsură, în alte direcţii decît Rusia, mai ales, spre Uniunea Europeană.

„Apoi, situaţia din Transnistria. Chiar ultimele declaraţii din partea lui Dmitri Rogozin referitoare la ”vagonul transnistrean”, care se va desprinde de ”trenul Moldovei”, în cazul în care ”trenul Moldovei” merge în continuare spre Europa, faptul că domnul Rogozin tot repetă această declaraţie demonstrează pierderea pîrghiei de influenţă a Transnistriei asupra Chişinăului. Rusia s-a poziţionat atît de radical în favoarea Transnistriei, Rusia a renunţat la orice aparenţă de a juca rolul de arbitru între Chişinău şi Tiraspol, încît Rusia a pierdut pîrghia de influenţă prin această intransigenţă şi această abordare absolutistă”, a spus expertul.

Potrivit lui, Moldova aproape că a scăpat de eventuale presiuni din partea Rusiei.

„Ce ar mai putea să facă Moscova? Ar mai putea să organizeze sau o ciocnire armată pe Nistru, sau să provoace tulburări în zona găgăuză, sperînd că autorităţile de la Chişinău vor reacţiona excesiv sau își vor pierde cumpătul. Poate că cele mai recente hotărîri ale Adunării Populare din Comrat, inspirate de propunerile lui Ivan Burgudji, un element radical chiar printre găgăuzi, poate că aceste decizii au anume scopul de a provoca Chişinăul să reacţioneze în mod necalculat, în mod nesăbuit. Eu am încredere că la Chişinău nu vor avea loc reacţii necalculate”, a adăugat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав