Cutremure stiri: 501

Proteste la Kiev: "Rebeliunea milionarilor împotriva miliardarilor"

5 dec. 2013,, 10:04   Externe
4956 1
Foto: ruvr.ru
Protestele din centrului Kievului nu încetează. Opozanţii cer demisia Guvernului. Între timp, din capitala ucraineană pleacă spre Bruxelles şi Moscova două delegaţii oficiale pentru a purta tratative.

Potrivit premierului ucrainean, Nikolai Azarov, Ucraina speră să se înţeleagă cu UE asupra unor condiţii avantajoase pentru ţară. Totodată, el a subliniat că Ucraina intenţionează, de asemenea, „să consolideze parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă”.

Autorităţile ucrainene trebuie să lucreze cu poporul, a declarat, ieri, la Bruxelles secretarul american de stat, John Kerry. „Noi facem apel la autorităţile ucrainene să asculte vocea poporului, care doreşte semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană”, a menţionat secretarul de stat. Însă aceasta este dorinţa doar a unei părţi a poporului, cealaltă consideră mai avantajoasă colaborarea cu Rusia, declară Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru CSI din Duma de Stat.

„Atunci cînd se efectuează sondaje de opinie, poziţiile cu privire la chestiuni actuale din politica internă şi externă a Ucrainei îi împart pe respondenţi în două tabere aproape egale la număr. Şi cred că singura politică unificatoare este cea care are drept obiectiv bunăstarea şi îmbunătăţirea traiului ucrainenilor”.

Ţările occidentale propun Ucrainei să ţină cont doar de vocea celor care se pronunţă pentru integrarea europeană. Deşi eşecul acestei căi este evident, chiar şi pentru politicienii occidentali, consideră Vladimir Skaciko, redactor şef la ziarul Kievski Telegraf.

„Este evident că integrarea înseamnă suicidul ţării. Acest lucru este recunoscut de toţi, chiar şi de politicienii occidentali. Decizia de sistare a procesului de asociere cu Uniunea Europeană a redus, potrivit agenţiei Bloomberg, riscurile financiare ale Ucrainei şi i-a permis să evite default-ul”.

Conducerea ucraineană este dispusă să revizuiască decizia de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Însă Uniunea Europeană nu este dispusă să renunţe la condiţiile iniţiale. În pofida caracterului categoric al ambelor părţi, negocierile vor continua, spune Igor Morozov, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei.

„Parlamentul European va continua negocierile cu parlamentarii ucraineni din opoziţie. Nu este exclus ca aceşti oficiali ucraineni să fie chemaţi la Comisia Europeană pentru a se înţelege cu ei tot cu condiţiile vechi. Însă, în orice caz, această variantă va duce Ucraina într-un impas. Întrucît, după ce s-a întîmplat pe Maidan, Uniunea Europeană nu va ajunge la nicio înţelegere cu echipa lui Ianukovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав