Cutremure stiri: 505

Protestele din Ucraina nu vor schimba prețul rupturii de Rusia

5 dec. 2013,, 10:15   Externe
3131 0
Foto: ntv.ru
Protestele anti-guvernamentale din Ucraina au insuflat în idealiștii de orientare democratică speranța în repetarea "revoluției portocalii" din 2004-2005. Însă, indiferent de faptul cît de mult și-ar dori Ucraina să scape din îmbrățișarea Rusiei și să ia drept partener UE, aceasta nu va schimba realitatea economică: Kievul depinde de bunele relații cu Moscova, scrie jurnalista de la Los Angeles Times, Carol J. Williams.

Autoritățile din această țară au amintit în mod repetat că Ucraina nu își poate permite să supere Rusia, fiind puternic dependentă de livrările de gaze naturale, echipamentele pentru fabricile epocii sovietice și asistența financiară. În același timp, guvernul lui Nikolai Azarov a fost pus în pericol de promisiunea, în cele din urmă, de a se apropia de Europa, încercînd să disperseze cu forța protestatarii, se spune în articol.

Confruntîndu-se cu o mișcare de protest hotărîtă, președintele Ianukovici a mers la mici concesii – a promis să trimită o delegație la Bruxelles, pentru a continua negocierile.

Opoziția a interpretat acest lucru ca un semn de slăbiciune, dar și-a supraestimat forțele, chemînd la grevă generală și supunînd votului în parlament moțiunea de cenzură împotriva guvenului. La 3 decembrie deputații Radei Supreme din partea "Partidului Regiunilor" a lui Ianukovici au respins propunerea de demitere a guvernului.

Convins de faptul că protestele slăbesc, Ianukovici a plecat într-o vizită de trei zile în China. Mii de protestatari rămîn în principalele piețe din Kiev, însă analiștii politici prezic eșecul acțiunii, se afirmă în articol.

"Noi nu sîntem impresionați de numărul de persoane din piață, - a spus corespondentului LA Times deputatul Radei Supreme, Oleg Țariov, - sînt mult mai puțini decît în timpul "revoluției portocalii" din 2005, cînd am cedat presiunii lor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав