Cutremure stiri: 507

Comisia Europeană: Posibilitatea aderării Ucrainei la UE este exclusă

12 dec. 2013,, 12:11   Externe
6135 8
Foto : topnews.ru
În relațiile cu Ucraina poate fi vorba pentru moment doar de o apropiere de Uniunea Europeană, și nu de aderare, a precizat, miercuri, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, transmite ITAR-TASS.

Comisia Europeană exclude o relaxare a condițiilor pentru Ucraina (în vederea semnării Acordului de asociere) sau acordarea unor compensații financiare, a declarat el.

«Acordul de asociere cu UE este un acord de apropiere, de prosperitate și investiții. Acesta nu necesită niciun fel de compensații și noi nu acceptăm niciun fel de joc cu cifre», a mai spus Bailly, ale cărui afirmații intervin după ce premierul Ucrainei, Nikolai Azarov, a declarat miercuri că guvernul său este dispus să semneze Acordul de asociere cu UE în cazul în care va primi o asistență financiară în valoare de 20 de miliarde de euro reprezentînd investiții.

Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene a exclus de asemenea posibilitatea ca UE să elimine din cererile sale eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko, în închisoare din 2011 pentru abuz de putere, în urma unui proces suspectat ca avînd puternice motivații politice.

Referitor la speculațiile pe tema posibilei aderări a Ucrainei la UE, Olivier Bailly a explicat că în relațiile cu Kievul este vorba la ora actuală numai de o apropiere și de un parteneriat, și nu de aderare la comunitatea europeană. Cu toate acestea, el a încercat să îndulcească această frază pentru miile de manifestanți ucraineni care protestează în stradă față de suspendarea asocierii Ucrainei la UE, decisă la 21 noiembrie de actualele autorități de la Kiev, afirmînd: "Instrumentele UE nu sînt în alb-negru. Există măsuri economice și investiții, care permit apropierea de UE. Noi am recunoscut deja aspirațiile europene ale Ucrainei și sîntem pregătiți să o susținem în această aspirație la nivelul instrumentelor de care dispunem în prezent — dialog politic și apropiere economică».

În același timp, purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene a confirmat că, în problema integrării europene a Ucrainei, există «poziții diferite» printre țările membre ale UE, notează ITAR-TASS.

El a mai confirmat că șefa diplomației europene Catherine Ashton rămîne deocamdată la Kiev pentru a facilita dialogul între putere și opoziție, însă nu a precizat dacă Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate își va prelungi vizita și după 12 decembrie, cînd oficial se încheie deplasarea sa în Ucraina.

UE este dezamăgită în legătură cu utilizarea forței împotriva protestatarilor din capitala ucraineană în ultimele 24 de ore, a spus Olivier Bailly, adăugînd că acest fapt este cu atît mai regretabil cu cît a intervenit după discuțiile purtate marți, la Kiev, de Ashton cu președintele Viktor Ianukovici. «Autoritățile nu ar fi trebuit să acțiune sub acoperirea nopții», a afirmat Bailly, după ce în noaptea de marți spre miercuri trupele speciale au declanșat un asalt în Piața Independenței din Kiev pentru a o degaja de protestatari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав