Cutremure stiri: 503

Experţii din Euroregiunea „Nistru” au făcut bilanțul colaborări transfrontaliere

12 dec. 2013,, 14:45   Societate
2300 0
Foto: interakt.md
Experţii din euroregiunea „Nistru” s-au întîlnit timp de două zile la Chişinău în cadrul Conferinţei „Cooperarea transfrontalieră – posibilităţi pentru euroregiuni”, pentru a discuta şi a face bilanțul colaborării transfrontaliere. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei şi Fundaţia Solidarity din Polonia.

Potrivit agenţiei „Infotag”, reprezentantul Fundaţiei Solidarity, Krzysztof Kolanowksi, a menţionat joi, în cadrul conferinţei, că modelul de dezvoltare a cooperării transfrontaliere dintre Germania şi Polonia poate servi drept exemplu şi pentru Ucraina şi Moldova.

Expertul a menţionat că „un proiect transfrontalier nereuşit este atunci cînd fiecare parte realizează proiecte separate care nu au nicio legătură”.

„De exemplu, o ţară construieşte un drum, iar alta – o bibliotecă. Proiectele transfrontaliere trebuie să unească şi să ofere oamenilor posibilităţi de a colabora. Scopul nostru este să facem ca hotarul dintre Moldova şi Ucraina să nu reprezinte o barieră pentru cetăţeni. Ei trebuie să muncească şi să deplaseze de parcă acest hotar nici nu ar exista”, a spus expertul, precizînd că Germania şi Polonia au urmat anume această cale, realizînd proiecte care au unit oamenii.

În opinia lui, drept exemple reuşite de proiecte transfrontaliere pot servi construcţia la hotar a unui restaurant, a unei gări feroviare sau a unui teren de joacă pentru copii, astfel încît acestea să se afle atît pe teritoriul unei ţări, cît şi pe teritoriul celeilalte.

„Alte exemple ar fi stabilirea unor rute de transport care ar face legătura dintre localităţile euroregiunii „Nistru”. În cazul în care sînt realizate astfel de proiecte, regiunea transfrontalieră devine atractivă şi nu există sentimentul că te afli la margine. Hotarul trebuie să unească, dar nu să îndepărteze oamenii unul de altul”, a spus sursa citată, precizînd că hotarul trebuie închis ”doar atunci cînd au loc împuşcături”.

Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski, a menţionat că „hotarul trebuit privit ca o sursă de îmbogăţire”.

„Este foarte important să deschidem hotarele şi să învăţăm unii de la alţii, să facem schimb de experienţă. În acest context cred că experienţa de colaborare în domeniul transfrontalier dintre Polonia şi Germania poate fi una foarte utilă şi pentru Ucraina şi Moldova. Oamenii care locuiesc în zona de frontieră trebuie să beneficieze de toate oportunităţile pe care le presupune aflarea lor la hotar”, a spus diplomatul.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a menţionat că între Germania şi Polonia nu este hotar, acesta mai există încă doar în mentalitatea oamenilor.

„Pentru a schimba mentalitatea, este nevoie de timp. Hotarele nu unesc oamenii şi le limitează posibilităţile”, a spus diplomatul. Reprezentantul Agenţiei Turismului din Republica Moldova, Luminiţa Aramă, a menţionat că turismul poate constitui liantul dintre Ucraina şi Moldova în cadrul Euroregiunii „Nistru”.

„Deşi posibilităţile noastre la moment sînt limitate şi nu avem acces atît de mare la fondurile europene, sperăm totuşi că, avînd susţinerea Guvernului, vom reuşi să dezvoltăm proiecte transfrontaliere în domeniului turismului”, a spus Aramă.

În acest an reprezentanţii euroregiunii „Nistru” au efectuat vizite de documentare în Germania şi Polonia pentru a se familiariza cu modelul germano-polon de colaborare transfrontalieră.

Autorităţile locale din Republica Moldova şi Ucraina au semnat pe 11 aprilie 2012 la Kiev, un acord privind crearea Euroregiunii „Nistru”, din care fac parte regiunea Vinniţa din Ucraina şi şase raioane din nord-estul Republicii Moldova: Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti. Prin acest acord părţile şi-au propus să consolideze şi să dezvolte relaţii de bună vecinătate, parteneriat şi cooperare în domeniul economic, social, cultural şi umanitar, la nivel regional.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав