X 
Cutremure stiri: 501

Creşterea PIB-ului cu 8% reflectă situaţia reală a economiei

17 dec. 2013,, 10:33   Economie
4653 1
Foto: rambler.ru
Creşterea în Moldova, în perioada ianuarie-septembrie, a PIB-ului cu 8% faţă de perioada similară a anului precedent reflectă situaţia reală a economiei republicii”, consideră vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Solicitată de „Infotag”, analista a comunicat că această cifră, posibil, este puţin mărită în legătură cu modificarea metodologiei de calcul a PIB-ului pe trimestre a Biroului Naţional de Statistică, începînd cu 2013.

„Dar 8% de creştere a PIB-ului la finele a nouă luni este un indice destul de real”, a constatat analista, subliniind că la finele anului creşterea indicelui principal al macroeconomiei şi celui al microeconomiei va constitui, după cum prognozau experţii FMI şi BM, 5,5%.

În opinia economistei restabilirea intensivă a agriculturii republicii după seceta din 2012 este principalul factor al creşterii PIB-ului.

„Dacă trimestrele trei şi patru ale 2012 s-au încheiat cu un indice negativ, atunci voi reaminti că anul acesta tempourile creşterii economiei au constituit în primul trimestru 3,5%, în al doilea – 6,7% şi în al treilea – deja 12,9%. În baza altor caracteristici indirecte – volumul mărfurilor, producerea industrială, astăzi, economia Republicii Moldova cu adevărat se dezvoltă dinamic”, a conchis Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав