X 
Cutremure stiri: 505

KGB din Transnistria: Republica Moldova s-a înțeles cu România și SUA privind aderarea la NATO

31 dec. 2013,, 10:17   Politică
8482 4
Foto : mail.ru
Potrivit Comitetului Securității de Stat din Transnistria, în rezultatul vizitelor la începutul lunii decembrie, la Chișinău, a înalților oficiali din Statele Unite și România și întîlnirilor avute cu autoritățile Republicii Moldova s-a ajuns la un acord privind perspectiva refuzului Republicii Moldova de la statutul de neutralitate și aderarea ulterioară la NATO.

Acest lucru este menționat în declarația difuzată de KGB rmn, textul căreia a parvenit la redacția REGNUM.

"Republica Moldova se angajează în viitorul apropiat, să pună la dispoziția NATO bazele sale militare, în particular aerodromurile de la Cahul (sud) și Mărculești (nord), - se specifică în document. La rîndul său, RM, a primit din partea SUA garanții a acordării asistenței financiare și tehnice în procesul de eurointegrare, precum și susținerea dorinței de a fortifica rolul SUA și UE în cadrul negocierilor în formatul "5 +2 ", la statutul de intermediari cu drepturi depline în reglementarea moldo- transnistreană".

Potrivit serviciului de securitate transnistrean, " avînd în vedere situația geopolitică a Republicii Moldova, refuzul ei de statutul de neutralitate nu este justificat economic sau politic, deoarece nu există nici o amenințare care ar putea putea pune în pericol securitatea sa în viitor". " Singura problemă pentru soluționarea căreia autoritățile moldovenești pot folosi forțele armate este lichidarea statalității rmn prin forță, încălcînd toate acordurile la care s-a ajuns anterior și cu încălcarea dreptului internațional", - au subliniat țn cadrul departamentului . Acolo se crede că " partenerii occidentali ai Republicii Moldova, în persoana României și SUA pledează în favoarea consolidării componentei militare a RM în detrimentul relațiilor pașnice cu țările vecine".

Președintele KGB din Transnistria Nikolai Zemțov a declarat în legătură cu aceasta, că ‘intenția Chișinăului de a abandona statutul neutru și de a oferi pentru forțele armate NATO baze pentru plasarea permanentă - este o încercare de a influența Tiraspolul în cadrul dialogului cu privire la reglementarea conflictului transnistrean prin intermediul unui spectacol de forță, în special în condițiile cînd provocările în Zona de Securitate devin tot mai frecvente".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав