X 
Cutremure stiri: 505

Omenirea nu va reuși să se pregătească pentru înfruntarea unor dezastre apocaliptice

12 ian. 2014,, 12:00   Ştiinţă şi IT
11115 0
Foto : libertatea.ro
2013 a fost un an plin de dezastre naturale: ploi cu gheață, valuri de caniculă fără precedent, uragane, tornade, ploi torențiale și inundații. Vremea ne poate rezerva surprize și în 2014.

Orientul Mijlociu a fost afectat, la mijlocul lunii decembrie, de ninsori abundente. Pentru prima dată, în ultimii peste 100 de ani, piramidele egiptene au fost acoperite cu un strat de zăpadă. Taifunul Haiyan din noiembrie a lăsat în urmă un peisaj dezolant în Filipine. La sfîrșitul lunii octombrie, nordul Europei a fost răvășit de o furtună violentă ce a primit numele de Sfântul Iuda. În urma ploilor abundente abătute în iulie asupra Extremului Orient al Rusiei, fluviul Amur a ieșit din albie, iar apele s-au retras abia în octombrie.

Căldura sufocantă, care a pus stăpânire pe Japonia în lunile mai-iulie, a ucis 85 de oameni. A fost o primăvară grea și pentru SUA. Teritoriile țării au fost devastate, numai în luna mai, de aproximativ 80 tornade puternice. Vîntul a smuls acoperișuri de pe case și a ridicat în aer mașini.

Astfel de cataclisme naturale se vor produce tot mai des, avertizează climatologii. Când și unde poate avea loc următorul dezastru este imposibil de prezis, deocamdată. Chiar și cu ajutorul celor mai moderne echipamente, specialiștii nu pot prezice cu exactitate vremea decît pentru cel mult 10 zile, spune meteorologul Evgheni Tișkoveț. „Putem prezice anumite fenomene meteorologice doar cu 5-7 zile înainte. Aceasta este perioada în care putem să stabilim probabilitatea și gravitatea unui anumit fenomen”.

Potrivit șefului Centrului Meteorologic din Rusia, Roman Vilifand, toate serviciile meteorologice din lume încearcă în prezent să-și îmbunătățească prognozele pentru perioade medii, adică de pînă la 10 zile. Anticiparea stării vremii pe termen lung este imposibilă în prezent, afirmă specialistul.

„Natura nu oferă oamenilor posibilitatea de a-i cunoaște particularitățile pentru o perioadă mai mare de 14 zile. Oricît de mult am lărgi cunoștințele noastre, oricît de mult s-ar dezvolta tehnologiile și indiferent de echipamentele performante pe care le avem, o prognoza detaliată a vremii poate fi efectuată numai pentru o perioadă de 14 zile, uneori, dar foarte rar, pentru 21 de zile”.

Specialiștii intervievați de Vocea Rusiei sunt convinși că natura neapărat ne va surprinde și în 2014, doborînd noi recorduri și aducînd diverse fenomene meteorologice extreme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав