X 
Cutremure stiri: 506

Expert: Fuziunea Termocomului cu CET-1 şi CET-2 nu va soluţiona problemele financiare

23 ian. 2014,, 09:55   Societate
2594 0
Foto: noi.md
„Fuziunea întreprinderii Termocom SA cu CET-1 şi CET-2 nu va soluţiona probleme financiare”, consideră directorul Centrului pentru Eficienţă Energetică şi Resurse Regenerabile „Pro Energy”, Ruslan Surugiu.

Potrivit agenţiei „Infotag”, acesta a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „după ce au analizat documentele, membrii Centrului au ajuns la concluzia că cei 20 de milioane de dolari pe care Banca Mondială le va acorda pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare sînt insuficienți. Sînt necesare cel puţin 30 de milioane, fără a lua în calcul sursele pentru achitarea datoriilor”.

„La momentul actual datoria Termocomului este de 2,5 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde – faţă de MoldovaGaz. Cînd va fi achitată această sumă nu se ştie”, a menţionat Surugiu.

Acesta consideră că „fuziunea nu doar că nu va soluţiona problemele existente, dar şi va duce la crearea unei companii monopoliste cu scopuri şi interese proprii”.

„Aceasta înseamnă o posibilă majorare a tarifelor, precum şi un risc pentru sectorul economic şi politic al ţării, există posibilitatea unui şantaj. Adică, cineva, pentru o sumă mică de bani, va primi <o bucată mare de caşcaval>”, a spus expertul.

Acesta a amintit că „în urmă cu cîţiva ani, în domeniul energiei electrice existau probleme similare”.

„Atunci Guvernul a luat o decizie optimă, eliberînd întreprinderea Moldelectrica de numeroasele datorii, transferîndu-le companiei Moldtranselectrica, care treptat le achita. Unica soluţie corectă a situaţiei date ar fi o decizie similară. În caz contrar, situaţia se poate agrava”, a spus expertul.

Termocom se află în proces de restructurare din 2001. Acesta s-a prelungit de cîteva ori şi ultimul termen a expirat la 31 decembrie 2013. Acum creditorii au dreptul de a solicita lichidarea juridică a întreprinderii.

Reorganizarea sistemului de alimentare a Chişinăului prin intermediul fuziunii întreprinderii Termocom SA cu CET-1 şi CET-2 a fost iniţiată cu scopul atragerii investiţiilor în întreprinderea nouă, reducerea pierderilor şi sporirea calităţii serviciilor prestate. De asemenea, urmează a fi soluţionată problema datoriilor.

Anterior Banca Mondială a propus pentru aceste scopuri un credit de 40 de milioane de dolari pentru o perioadă de 40 de ani, cu un procent anual de 0,75% şi cu 10 ani de graţiere, 20 de milioane de dolari – pentru restructurarea întreprinderii şi 20 de milioane de dolari – în calitate de garanţie faţă de furnizorul de gaze naturale.

Guvernul a aprobat proiectul reorganizării. Apoi, la fel a procedat şi Consiliul Municipal Chişinău, dar pentru condiţii diferite de cele ale Guvernului. Ultimul propune structura acţionarilor întreprinderii noi în următoarea proporţie: Agenţia Proprietăţii Publice – 96,83%, Consiliul Municipal Chişinău – 2,25%, persoane fizice – 0,92%. Consiliul Municipal insistă asupra unei cote nu mai mici de 33,5%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав