Cutremure stiri: 506

Putin întinde mîna Scoției independente

31 ian. 2014,, 10:29   Externe
7027 3
Foto : ruvr.ru
Într-un interviu recent, președintele rus a fost întrebat despre viitorul Scoției în afara Marii Britanii. Vladimir Putin a admis că este „destul de posibil” ca Scoția să fie invitată în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

Site-ul oficial al Kremlinului redă schimbul de replici între un jurnalistul BBC și președintele Rusiei:

Întrebare:În Marea Britanie va avea loc un referendum în acest an, referendum în care scoțienii vor decide să părăsească sau nu Marea Britanie. Știu că există mai multe mișcări în lume, mișcări pentru ieșirea țărilor istorice vechi din cadrul altor țări, un fel de avînt secesionist. Ce mesaj aveți pentru David Cameron în acest an foarte important pentru Marea Britanie?

Vladimir Putin:Este o problemă internă a Marii Britanii și nu ne privește. Eu cred că un grup de oameni are dreptul la autodeterminare, iar în Europa contemporană, ideea diluării suveranității naționale în cadrul comunitar european este relativ simplificată. Totodată, menținerea în cadrul unui stat unitar puternic are avantajele proprii care nu trebuie uitate. Însă, repet, alegerea aparține națiunii într-un context istoric concret.

Întrebat dacă Scoția va fi invitată în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, Putin a declarat că este „destul de posibil”. Se poate spune că președintele rus a întins o mînă de ajutor scoțienilor care se pot confrunta cu revocarea statului de membru al Uniunii Europene în cazul secesiunii, fiind totodată amenințați de guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, Michael Carney, cu consecințe economice devastatoare în cazul obținerii independenței.

Ce ar putea obține Scoția dintr-o apropiere față de proiectele integraționiste eurasiatice? Contrar criticilor politicienilor americani, Uniunea Vamală nu este o tentativă de resuscitare a URSS și nici nu este un proiect blocat în spațiul ex-sovietic. Proiectul eurasiatic demarat de Moscova a devenit un pol de atracție pentru multe țări emergente care se simt nedreptățite în relațiile cu birocrații de la Bruxelles sau cu jandarmii globali de la Washington. Vietnam și Turcia au demarat tratative în vederea intrării în Uniunea Vamală, negocierile cu decidenții de la Hanoi fiind într-o fază destul de avansată. India dorește încheierea unui acord de liber schimb cu Uniunea Vamală, ceea ce va deschide pentru membrii Uniunii o piață cu un colosal potențial de creștere. Chiar și Noua Zelandă a demarat negocierile în vederea semnării unui acord de liber schimb. Cea mai recentă inițiativă de acest gen a venit din partea Israelului. În acest context, dacă Scoția, sau alte țări care își vor redobîndi independența față de Bruxelles, vor dori să acceseze în condiții de fair play piețele emergente și să nu mai depindă de mofturile și interesele „greilor” din Uniunea Europeană, acceptarea invitației lui Vladimir Putin ar putea fi soluția cea mai înțeleaptă. Soarta îi răsplătește pe cei curajoși.

Istoria se scrie sub ochii noștri. Acum doi ani, ideea că un corespondent BBC va întreba la modul serios președintele Rusiei despre intrarea Scoției în proiectele integraționiste eurasiatice se putea găsi numai într-un roman science fiction.

Valentin Mîndrăşescu
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав