X 
Cutremure stiri: 506

Comisia Unificată de Control reacționează la provocările Tiraspolului

7 feb. 2014,, 14:40   Societate
3500 1
Foto: vesti.md
Acțiunile structurilor de forță de la Tiraspol întreprinse împotriva pacificatorilor moldoveni şi administraţiei liceului „Lucian Blaga" sînt acțiuni fără precedent, care provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate. Poziția aparține delegației Moldovei în cadrul Comisiei Unificate de Control și a fost făcută publică prin intermediul unei declarații de presă.

Potrivit membrilor CUC, acțiunile autorităților tiraspolene contravin prevederilor Acordului din 1992, care asigură libertatea circulaţiei persoanelor şi bunurilor în Zona de Securitate.

„Reţinerea abuzivă şi percheziţionarea pacificatorilor în Zona de Securitate, precum şi deposedarea forţată a acestora de bunurile personale, reprezintă o acţiune fără precedent în cadrul actualei operaţiuni de menţinere a păcii. Regretăm faptul că circumstanţele acestui incident au rămas nedocumentate de către observatorii militari, în pofida solicitărilor părţii moldoveneşti”, se precizează în declarație.

Totodată, reprezentanții părții moldovenești condamnă lipsa de reacție a Comisiei Unificate de Control, dar și practica vicioasă a structurilor transnistrene de a bloca intervenția observatorilor militari în Zona de Securitate, în asemenea cazuri.
Deși, delegația Moldovei în cadrul CUC a propus spre examinare, în cadrul ședinței de ieri a Comisiei, problema reținerilor ilegale, inițiativa nu a fost susținută. Copreşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse a propus amînarea şedinţei pentru săptămîna viitoare.

Menționăm că directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană, fiind suspectat de contrabandă. Totodată, au fost reținuți șase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii. Ulterior aceștia au fost eliberați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав