X 
Cutremure stiri: 506

Deputaţii PCRM solicită anchetarea încălcărilor admise la adoptarea politicii bugetar-fiscale

13 feb. 2014,, 12:45   Politică
3000 0
Foto: omg.md
Fracţiunea Partidului Comuniştilor solicită desfăşurarea unei anchete de lucru în Parlament privind încălcările admise la adoptarea politicii bugetar-fiscale (PBF) pentru 2014.

Potrivit agenţiei „Infotag”, vicepreşedintele Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, deputatul comunist Oxana Domenti, a menţionat miercuri, după încheierea şedinţei comisiei, că „PBF a fost adoptată de Parlament la finele anului 2013 în regim de urgenţă, netransparent, astfel toate amendamentele controversate au fost operate fără cunoştinţa deputaţilor”.

„Aceste amendamente le-am primit aproape cu cîteva minute înaintea şedinţei Parlamentului. Este imposibil să te familiarizezi cu 300 de pagini în cinci minute. După adoptarea PBF am depistat un număr enorm de modificări, care nu au fost discutate în cadrul Comisiei şi nu au nimic comun cu politica fiscală. Fracţiunea noastră va insista asupra unei anchete de lucru în privinţa acestui fapt, cu atît mai mult că amendamentele, cică, au fost făcute în numele Comisiei”, a spus comunista.

Printre aceste modificări, Domenti a numit micşorarea accizelor pentru automobilele cu capacitatea motorului de 2,5 şi 3 mii cm3.

„În varianta Guvernului, pentru automobilele cu o astfel de capacitate a motorului sînt indicate accize de 3,5 euro/cm3. Pentru această categorie s-a făcut o corectare potrivit nivelului inflaţiei, ca şi în alte cazuri. Însă, în documentul adoptat de Parlament accizele s-au micşorat la 2 euro şi nu ştim cum s-a întîmplat acest lucru”, a menţionat deputata.

Potrivit ei, PCRM propune majorarea accizelor pînă la 3,64 euro/cm3, cu calcularea inflaţiei planificate de 4%, pentru a restabili pierderile de buget.

Şeful Comisiei, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, consideră că la micşorarea accizelor legea nu a fost încălcată.

„Acest fapt a avut loc cu acordul Guvernului, deoarece executivul şi-a delegat reprezentantul, care a fost de acord cu necesitatea micşorării accizelor. Astfel de accize nu se atribuie în exclusivitate maşinilor de lux, deoarece există şi maşini ieftine cu capacitatea mare a motorului”, este convins deputatul.

Potrivit lui Ioniţă, „la momentul actual se discută posibilitatea introducerii unui impozit pentru maşinile de lux, de exemplu, costul de peste 50 de mii de euro, iar banii obţinuţi vor fi alocaţi în fondul asistenţei sociale a populaţiei”.

„Atunci toate problemele vor fi soluţionate. Accizele vor rămîne aceleaşi, dar proprietarii automobilelor de lux vor achita un impozit suplimentar. Toţi vor fi mulţumiţi şi nu trebuie să politizăm acest subiect”, a spus deputatul.

Potrivit politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014, accizele la automobilele cu capacitatea motorului de 3 mii cm3 (benzină) şi 2,5 mii cm3 (motorină) au fost reduse de la 3,5 la 2 euro/cm3. Astfel de modificări au generat nemulţumiri din partea deputaţilor din opoziţie. Partidul Liberal deja a depus o sesizare la Curtea Constituţională, solicitînd ca aceste modificări ale PBF să fie declarate neconstituţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав