X 
Cutremure stiri: 505

Maduro: Protestele din Venezuela au fost o tentativă de LOVITURĂ DE STAT

15 feb. 2014,, 14:19   Externe
5585 2
Foto: antena3.ro
Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor violente din capitala Venezuelei, Caracas. Preşedintele Nicolas Maduro a condamnat în termeni duri tulburările stradale şi a spus că este o tentativă de lovitură de stat, orchestrată de către extremiştii din opoziţia politică.

Mii de oameni au invadat străzile capitalei la 12 februarie, în cea mai amplă mişcare de protest de cînd Maduro a ajuns la putere, anul trecut. Demonstranţii din diferite facţiuni politice s-au luat la bătaie între ele şi apoi cu forţele de ordine, lăsînd în urmă trei morţi şi peste 20 de răniţi.

Atît guvernul, cît şi opoziţia au criticat violenţele extreme din Caracas. Liderul mişcării opozante "Voinţa Poporului", Leopoldo Lopez, cel care a participat în 2002, la lovitura de stat încercată împotriva fostului preşedinte, Hugo Chavez, spune că actuala putere a pus la cale aceste proteste, pentru a discredita opoziţia venezueleană.

"Ne confruntăm cu o lovitură de stat, îndreptată împotriva democraţiei şi a guvernului legitim", a spus preşedintele. El pretinde că grupurile fasciste se folosesc de drepturile civile ale democraţiei ca unelte de răsturnare a regimului de la putere.

Liderul de la Caracas a făcut apel la calm şi a subliniat că vărsarea de sînge trebuie oprită. Chiar şi rivalul său politic, contracandidatul la fotoliul de preşedinte din alegerile de anul trecut, Henrique Capriles, a îndemnat populaţia să pună capăt violenţele din stradă.

Protestele au devenit din ce în ce mai frecvente în Venezuela, ţară care se zbate cu probleme economice grave şi cu o creştere a inflaţiei fără precedent. Dacă iniţial, oamenii au manifestat paşnic, mînaţi de sărăcie, treptat mişcările de protest au degenerat în violenţe grave. Ultima criză de ordin economic a dus la lipsa acută a zahărului şi a hîrtiei igienice, bunuri care pentru lumea civilizată nu reprezintă o problemă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав