X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Balcoanele nu vor fi împiedicate să cadă

24 feb. 2014,, 14:00   Societate
12366 3
Foto: chisinau.md
Victor Surugiu

Cîteva zile în urmă, într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei, situat pe stada Eugen Coca, s-a prăbuşit un balcon de la etajul şase. La momentul incidentului, pe balcon se aflau doi tineri. Asemenea balcoane avariate, periculoase atît pentru proprietarii locuinţelor, cît şi pentu pietoni, sînt o mulţime în capitală. Care dintre ele va fi următorul care se va prăbuşi nu se ştie.

Chiar dacă balcoanele se mai ţin de pereţii caselor prin armatură şi resturile de beton, bucăţile ce vor cădea ar putea cauza nenorociri. Autorităţile au dispus verificarea stării tehnice a balcoanelor, doar după incidentul menţionat. Totodată, a fost lansată inventarierea şi paşaportizarea tuturor caselor de locuit din Moldova.

Restricţii la utilizarea balcoanelor

Unul dintre tineri a avut noroc – în timpul căderii, el a rămas agăţat la etajul cinci şi s-a ales doar cu o sperietură. Cel de-al doilea locatar însă a căzut la pămînt şi a fost transportat la spital în stare gravă, cu multiple facturi şi contuzii. După ce a izbucnit scandalul, s-a constatat că balcoanele din această casă au început să se prăbuşească cu cinci ani în urmă, însă locatarii nu au mai primit ajutorul necesar.

Cauza exactă a incidentului deocamdată nu se ştie. Salvatorii au scos din pereţii casei fragmentele rămase din balcon, care stăteau să cadă, iar balconul parcă nici nu ar fi existat. Autorităţile municipale au decis să meargă pe calea cea mai simplă şi au închis toate balcoanele din acest bloc.

Pe ce perioadă – nu se ştie, deoarece în perspectiva apropiată nu sînt bani pentu reparaţia acestei clădiri. Pentru a preveni incidentele de acest fel, administraţia locală a dispus să fie verificate toate blocurile locative. Începînd cu săptămîna aceasta, la Chişinău va fi efectuată expertiza tehnică a tuturor blocurilor, unde sînt balcoane.

De starea balcoanelor răspund proprietarii lor şi organizaţiile de exploatare locativ-comunală. Se preconizează că fără o reparaţie capitală, balcoanele pot servi 60-80 de ani, dar cu condiţia că au fost construite corect şi au fost, periodic, reparate. Termenul de exploatare a balustradelor de metal este de cel mult 40 de ani, iar a pardoselii din ciment sau gresie – 20 de ani. În urma reconstrucţiei haotice a balcoanelor, practicată pe larg în capitală, starea tehnică a acestora se deteoriorează.

În Moldova sînt peste 250 de mii de case mai vechi de 30-40 de ani şi este evident că multe dintre balcoane trebuie reparate capital. Potrivit logicii legislaţiei, acestea trebuie reparate de către proprietari. Problema constă în faptul că nu este uşor să renovezi un balcon vechi. Potrivit specialiştilor, cheltuielile pot constitui de la 10 mii pînă la 20 de mii de lei.

Sute de case sînt în stare avariată

„Problema balcoanelor vechi este foarte serioasă, - spune unul dintre experţi. – Este vorba de securitatea oamenilor. Din păcate, aici nu pot exista soluţii standard. Fiecare balcon trebuie examinat şi numai după aceasta pot fi înaintate recomandări pentru constuctori. Majoritatea locatarilor blocurilor nu au asemenea bani. Însă dacă balconul este în stare avariată, atunci refuzul autorităţilor locale şi a organizaţiilor de exploatare locativ-comunală de a lua măsuri este ilegal”.

Totodată, balcoanele avariate sînt doar o parte a problemei fondului locativ învechit. Unele blocuri stau să cadă şi prezintă un pericol real pentru locatari, care riscă să fie îngropaţi în propriile apartamente. Însă chiar şi pentru asemenea locuinţe furnţionarii nu se grăbesc să întocmească listele caselor, ce necesită reparaţii capitale. Spre deoseibire de alte ţări, unde locatarii sînt mutaţi temporar în alte locuinţe, pe perioada reparaţiilor, în Moldova acest mecanism nu funcţionează.

Vinerea trecută a intrat în vigoare Regulamentul privind inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor de locuit, ce prevede efectuarea unei expertize tehnice a tuturor blocurilor de locuit. Starea tehnică a caselor se împarte în cinci categorii: bună, satisfăcătoare, nesatisfăcătoare, şubredă şi inutilizabilă.

În funcţie de rezultatele expertizei, va fi stabilit dacă clădirea va putea fi exploatată în continuare, are nevoie de reparaţie, reconstrucţie sau trebuie demolată. În ultimele două cazuri, autorităţile vor trebui să găsească resurse pentru reparaţii capitale sau pentru evacuarea locatarilor. Potrivit unor estimări prealabile, sute de case ar putea fi declarate inutilizabile.

Asigurarea pentru toate tipurile de risc

Totodată, specialiştii se tem că, din cauza lipsei finanţelor, expertiza fondului blocurilor locative s-ar putea întinde pe o perioadă nedeterminată. Or, paşaportizarea şi inventarierea se preconizează a fi efectuate din contul autorităţilor locale şi al locatarilor. Totodată, autorităţile contează pe ajutorul donatorilor pentru elaborarea rapoartelor privind starea fiecărei clădiri.

Una dintre metodele de soluţionare a problemei, propusă de ministerul de profil, este introducerea treptată a sistemului de asigurare obligatorie în construcţii. Acest fapt va permite crearea unui fond minim de rezervă, iar tot greul va cădea pe seama companiilor de asigurare, dar nu pe bugetul de stat. Experţii atag atenţia că succesul programului de implementare a asigurărilor obligatorii a blocurilor locatve depinde în mare măsură de mărimea primelor de asigurare.

Valoarea minimă a primelor de asigurare, ce vor fi achitate în cadrul asigurărilor locuinţelor, deja este cunoscută: 0,35% în localităţile rurale şi 0,3% - la oraşe. Vor fi asigurate, în special, edificiile noi şi cele existente, unde sînt efectuate lucrări de reabilitare şi reconstrucţie. În cea de-a doua etapă se preconizează extinderea asigurărilor obligatorii asupra tuturor locuinţelor şi complexul de lucrări de construcţie şi montaj, indiferent de forma de proprietate – de toate tipurile de risc.

Atenţie, imobil avariat!

„Foarte multe case se află într-o stare gravă, - menţionează interlocutorul nostru. – Joncţiunile blocurilor nu sînt ermetizate, iar drept rezultat construcţiile sînt supuse acţiunii dure a mediului înconjurător. Se prăbuşesc nu doar balcoanele, dar şi copertinele scărilor şi acoperişurile. Din cauza aşezării solului, în subsoluri se scurg apele reziduale.

Totodată, expertiza tehnică a fondului locativ este un proces costisitor, iar autorităţile locale nu vor avea suficiente resurse pentru ea. Donatorii externi, nu vor finanţa examinarea detaliată a pereţilor, armaturii, a planşeurilor, fundamentului şi acoperişului. De aceea, cel mai probabil, totul se va limita la analiza calităţilor de exploatare a casei. Dar şi în acest caz, peste jumătate dintre casele de locuit mai vechide 20 de ani ar putea obţine o încheiere negativă”.

Specialiştii spun că, dacă va fi dusă la bun sfârşit, expertiza va influenţa asupra pieţei imobiliare. Apartamentele din casele bune se vor scumpi, iar cele din blocurile avariate se vor ieftini. De aceea, în timpul apropiat, trebuie să ne aşteptăm la creşterea ofertei de apartamente în stare proastă: stăpînii acestora vor încerca să scape de ele, pînă la obţinerea unei încheieri negative.
0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?