X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Guvernul a actualizat portalul datelor guvernamentale deschise date.gov.md pentru a spori transparenţa

25 feb. 2014,, 09:42   Societate
3404 0
Foto: noi.md
Guvernul a lansat a treia versiune actualizată a portalului datelor guvernamentale deschise – date.gov.md – pentru a face activitatea instituţiilor publice cît mai transparentă. Lansarea noii versiuni a portalului are loc în contextul Zilei Internaţionale a Datelor Deschise, marcată pe 22 februarie.

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a menţionat luni, în cadrul lansării noii versiuni a portalului, că acesta reprezintă un instrument mai simplu şi mai eficient de prezentare a datelor cu caracter public.

"Noul portal permite instituţiilor publice să fie şi mai transparente în activitatea lor şi, în acelaşi timp, oferă posibilitate colegilor din cadrul societăţii civile să monitorizeze mai eficient activitatea instituţiilor publice, oamenilor de afaceri să lanseze afaceri, iar mass-mediei să vadă cît de eficient sînt utilizaţi banii publici", a spus Mocan.

În opinia ei, toate datele guvernamentale trebuie deschise pentru că sînt achitate din impozitele cetăţenilor.

"Iniţiativa Guvernului de a lansa acest portal urmăreşte scopul nu doar de a face cît mai transparentă activitatea Guvernului, dar şi de a creşte calitatea serviciilor publice şi responsabilitatea funcţionarilor", a spus sursa citată.

Directoarea Centrului a menţionat că prima versiune a portalului datelor guvernamentale deschise a fost lansată în aprilie 2011, iar a doua în decembrie 2011.

"Prima versiune a fost cea mai simplă. Ulterior, am realizat că nu este necesar doar de a deschide datele publice, dar şi de a le prezenta într-o manieră cît mai accesibilă publicului larg. Pe parcurs am dezvoltat diverse aplicaţii care ne permit, de exemplu, prin anumite tabele grafice, să vedem cît de eficient sînt cheltuiţi banii publici", a spus Mocan.

Coordonatoarea de proiecte în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Irina Chişacova, a menţionat că în ultimii trei ani, în fiecare minister a fost instituită funcţia de coordonator de date deschise, pentru a facilita accesul la datele publice ale Ministerului.

Directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, a salutat iniţiativa lansării şi dezvoltării acestui portal, menţionînd că prezentarea datelor deschise de către Guvern reprezintă o iniţiativă foarte bună, care permite îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni şi consolidarea eficienţei cheltuielilor publice. Oficialul a declarat că Banca Mondială va continua să susţină această iniţiativă pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii de calitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?