X 
Cutremure stiri: 505

Gurău: Primăria Chișinău creează condiții de incubator pentru afacerile de familie ale lui Chirtoacă

27 feb. 2014,, 10:52   Societate
3585 1
Foto : facebook
Pasajele subterane din capitală urmează să fie preluate pe 10 ani de o companie controlată de familia edilului capitalei, Dorin Chirtoacă, la un preț derizoriu, care este aplicat organizațiilor obștești și necomerciale. Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA de consilierul municipal, Victor Gurău.

Potrivit consilierului, odată cu luare în locațiune a unor spații, care aparțin municipalității, compania beneficiară trebuie să plătească un anumit procent în bugetul Chișinăului. ”Prețul pe care trebuie să-l plătească firma pentru locațiune în buget se calculează în dependență de prețul normativ, de piață și se înmulțește la un anumit coeficient. Luînd în calcul că aceste spații sunt bine dotate cu resurse inginerești electricitate, infrastructură, ele trebuie să aibă un coeficient ridicat”, a declarat pentru agenția OMEGA, Victor Gurău, subliniind că în cazul companiei ”Aldora Art” SRL, despre care se spune că este controlată de fratele primarului, Lucian Chirtoacă, ar fi vorba despre un coeficient comercial de 1,25 – 3 înmulțit la prețul de arendă.

”Nu se cunoaște cît venit aduce spațiul (care urmează să fie dat în locațiune – n.r.) pentru că nu putem vorbi despre asta atîta timp cît n-au fost prezentate în comisii calculele de rigoare. Dar, din proiectele de decizii vedem că se propune de a fi cedat spațiul cu un coeficient financiar de 0,5. Coeficientul 0,5 este întrebuințat pentru organizațiile obștești, pentru cele neguvernamentale, nu este pentru structurile comerciale care sunt direcționate să obțină profit. Astfel, se creează condiții de incubator pentru afacerile de familie”, a specificat Gurău.

Potrivit consilierului municipal, ”acești cetățeni simt pericolul debarcării de la putere și încearcă să-și creeze condiții pentru asigurare materială în activitate comercială”.

Consiliul Municipal Chișinău urmează să examineze joi, 27 februarie, un proiect de decizie, semnat de șeful Direcției transport, Igor Gamrețchi (coleg de clasă a primarului capitalei). Potrivit acestui document, firma ”Aldora Art” SRL, controlată de fratele primarului capitalei, Lucian Chirtoacă, va obține în locațiune pe un termen de 10 ani aproape toate pasajele subterane din capitală pentru folosire în calitate de spații de comerț.

Astfel, potrivit proiectului de decizie, ”Cu privire la stabilirea relaţiilor contractuale de locaţiune intrărilor-ieşirilor din pasajele subterane”, firma ”Aldora Art” SRL va obține în pasajul subteran din bd. Iurie Gagarin – Gara feroviară 135 mp; în pasajul subteran din bd. Dacia – str. Teilor – 55 mp; în pasajul subteran din str. Alecu Russo – str. Mihail Sadoveanu – 73 mp; în pasajul subteran din bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt – str. Ciuflea – 80 mp și în pasajul subteran din bd. Dacia – Centrul comercial “Malldova” – 94 mp.

Consilierul municipal, Victor Gurău a declarat că proiectul nu are avizul comisiei municipale de profil și nici alte avize, decît ”semnătura pe aviz a președintelui Comisiei buget, economie și finanțe, controlată de PL, care este condusă de Mihai Ceban”.

Anterior, Asociaţia Agenţiilor de Publicitate, dar și mai mulți consilieri municipali au anunțat că primarul Dorin Chirtoacă oferă protecție firmei ”Aldora Art”, pentru că aceasta este controlată de fratele său, Lucian Chirtoacă. Agenții economici spuneau că firmei ”Aldora Art” i s-au acordat cele mai multe și preferențiale locuri din capitală pentru instalarea panourilor publicitare, inclusiv în cele interzise.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав