Cutremure stiri: 501

Nici nu poate fi vorba de aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE – opinie

3 mar. 2014,, 18:04   Societate
5995 2
Foto: elldor.info
În jurul vizitelor fără sfîrşit ale oficialilor moldoveni de rang înalt în străinătate apar zvonuri şi presupuneri. Vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Washington, de asemenea, a stîrnit suspiciuni: unii experţi şi mass-media nu exclud o înțelegere ascunsă de popor şi chiar de parlament, precum şi faptul că Moldova ar putea primi o invitaţie în NATO.

Ex-ministrul Apărării, generalul de brigadă Victor Gaiciuc asigură că aderarea ţării noastre la NATO este imposibilă: conform Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru. Mai mult ca atît, ţara noastră, în opinia sa, nu este pregătită pentru aderarea la NATO. „Chiar dacă s-ar modifica Constituţia, ar trebui realizate mai multe reforme, ar trebui modificate legi, ar trebui îndeplinite criteriile necesare pentru a fi un membru NATO. Acesta este un proces foarte îndelungat, de aceea și este imposibil". Potrivit lui, aderarea la NATO nu poate fi o condiţie pentru aderarea la UE. "Aceasta este o invenţie. UE şi NATO sînt două organizaţii diferite, în componenţa cărora intră ţări diferite”, a spus Victor Gaiciuc.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Ostalep, de asemenea, consideră că aderarea Republicii Moldova la NATO reprezintă invenţii şi zvonuri deşarte.

"Nici una dintre vizitele liderilor politici nu a avut o finalitate pentru populaţie. Şi toate aceste nenumărate vizite sînt doar cheltuieli inutile de bani publici. În decursul întregii perioade nu a fost rezolvată nici o problemă de ordin economic sau strategic. Nici nu poate fi vorba de aderarea la NATO sau UE. Acestea sînt invenţii absurde pentru a stimula electoratul rămas. Nici nu poate fi vorba de chestiuni serioase şi nimeni nu intenţionează să discute asemenea probleme. Toate acestea sînt doar poveşti de groază înainte de alegeri”, a spus expertul.

Astăzi, 3 martie, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a plecat într-o vizită oficială la Washington la invitaţia vicepreşedintelui Statelor Unite Joe Biden.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав