X 
Cutremure stiri: 502

Mass-media: Familia Voronin posedă un parc de automobile de elită (FOTO)

4 mar. 2014,, 15:50   Societate
7004 4
Foto: noi.md
Miercuri ziarul „Timpul” a publicat materialele unei anchete jurnalistice despre colecţia de automobile a familiei preşedintelui Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. Potrivit agenţiei "Infotag", ziarul a desfăşurat o anchetă după ce au fost publicate fotografii ale colecţiei de automobile a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici.

„Timpul” estimează colecţia de automobile la circa 70 de milioane de lei (circa patru milioane de euro) şi ajunge la concluzia că colecţia lui Voronin poate concura cu colecţia lui Ianukovici. În material sînt publicate fotografii ale automobilelor pe străzile Chişinăului, precum şi a celor care sînt parcate în garajul subteran al noului oficiu al Partidului Comuniştilor de pe strada Armenească 44, în centrul Chişinăului. În urmă cu cîţiva ani, Vladimir Voronin spunea că edificiul este scos la vînzare, deoarece partidul "nu are bani". Însă acum presa scrie că PCRM se va muta într-un sediu nou după alegerile parlamentare.

Potrivit materialului, însoţit de fotografii, nepotul preşedintelui, Alexei, conduce un Porsche Cayenne, iar automobilele altor membri ai familiei sînt parcate în garajul partidului. Este vorba despre două automobile blindate marca Mercedes S600 L, Cadillac Escalade, Audi A8, Mini Cooper, Volvo ХС 90 şi Mitsubishi Outlander. Costul acestora depăşeşte 40 de milioane de lei.

De asemenea, Vladimir Voronin este pasionat de colecţionarea automobilelor retro. Pe fotografiile făcute în garajul subteran sînt captate aşa automobile ca ZIL 41047, GAZ 12 din 1953, Moskvici 401 din 1955, GAZ M20 din 1956, GAZ 21 din 1963, FORD CROWN VICTORIA, ZAZ 965 din 1968, GAZ 69 din 1971, GAZ 14-02 din 1986. Toate automobilele familiei Voronin, înregistrate în Moldova, au plăcuţe personalizate din seria C MT (Metal trading – compania fiului, Oleg Voronin) sau C WR (Chişinău-Voronin).

De asemenea, ziarul publică şi fotografii ale automobilelor de peste hotare, unde marea parte a anului locuiesc membrii familiei liderului PCRM. Potrivit publicaţiei, fotografiile automobilelor au fost făcute în Germania şi Elveţia, fiind procurate din salonul de pe adresa: Wilhelm-Drapp-Straße 19, 76532 Baden-Baden. Acestea, de asemenea, sînt înregistrate la Baden-Baden şi au plăcuţe de înmatriculare din seria BAD OV, (Baden-Baden – Oleg Voronin, plus combinaţiile de cifre – 777, 888, 999 etc.). Aici este vorba despre cele mai scumpe şi cele mai prestigioase automobile moderne – Maybach, Mercedes-S-class ultimul model, Mercedes-SLR MCLaren, Mercedes SLS AMG, Mercedes GL63.

Potrivit anchetei jurnalistice, familia lui Vladimir Voronin are o casă în apropiere de Germania, între Strasbourg (Franţa) şi Baden-Baden (Germania). Astfel jurnaliştii explică zborurile dese ale lui Vladimir Voronin la Strasbourg – de acolo face doar cîteva zeci de kilometri până la reşedinţa familiei.

Acum zece zile a fost făcută publică o informaţie potrivit căreia pe parcursul ultimilor trei ani Voronin a cheltuit 590 de mii de euro doar pentru zboruri charter. În presă a fost publicată lista curselor cu indicarea costului fiecărui zbor. Politicianul a zburat la Innsbruck (Austria), Karlovy Vary (Cehia), Maribor (Slovenia), precum şi Antalya, Atena, Munchen, Strasbourg, Geneva, Moscova, Bucureşti. Potrivit publicaţiei, Voronin a revenit din Slovenia pe 15 februarie, iar zborul l-a costat 22 de mii de euro.

Comentînd publicarea cheltuielilor sale pentru zboruri cu avioane particulare, în cadrul unei emisiuni de la postul TV "RTR-Moldova", comunistul a spus că zboară nu din contul bugetului de stat.

"Periodic efectuez astfel de zboruri, cînd cu avioane de cursă, cînd cu charter. Avem ajutori buni atît în ţară, cît şi peste hotare, care îmi pun la dispoziţie avioane. Nu este neapărat să fie aici un avion, poţi comanda şi peste hotare. Subliniez, nici un leu din bugetul de stat nu a fost cheltuit în aceste scopuri. Niciodată nu am luat bani din bugetul de stat, din buzunarul cetăţenilor, contribuabililor, categoric nu", a declarat Voronin.

Totodată, în declaraţia pe venit pentru anul 2012 liderul comuniştilor a menţionat venituri de 215 mii de lei (circa 31 de mii de euro), precum şi un depozit bancar în mărime de peste 800 de mii de lei (circa 47 de mii de euro), $20 de mii şi 8 mii de euro.

Ieri, în presă a apărut o informaţie nouă potrivit căreia în weekendul trecut Vladimir Voronin a zburat la Moscova, la ziua de naştere a unui prieten. Potrivit informaţiei, pentru acest scop liderul comuniştilor a arendat de la businessmanul Ilan Şor un avion şi a achitat 15 mii de euro.

Fostul secretar de presă al lui Voronin, jurnalistul Valeriu Reniţă, care anul trecut a părăsit Partidul Comuniştilor, a scris recent pe blogul său că "scurgerea de informaţie despre Vladimir Voronin putea fi organizată doar de principalul consilier al său – Mark Tcaciuk, care tinde să-l discrediteze pe Voronin şi să preia controlul asupra Partidului Comuniştilor, iar în locul lui Voronin să numească un alt preşedinte al PCRM". Voronin şi Tkaciuk au numit aceste afirmaţii drept aberaţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав