Cutremure stiri: 505

Femeile însărcinate: Nu luaţi bănuţii de la copii! (VIDEO)

7 mar. 2014,, 12:18   Societate
6294 4
Foto: noi.md
Un grup de mame tinere şi femei însărcinate au organizat la Chişinău o acţiune de protest împotriva modificărilor în legislaţie ce prevăd revizuirea indemnizaţiilor pentru concediul de maternitate şi pentru îngrijirea copilului. Modificările au generat nemulţumiri printre femeile însărcinate şi cele cu copii, deoarece pentru multe dintre ele acestea înseamnă reducerea plăţilor şi deţinerea unui stagiu neîntrerupt de muncă pe parcursul ultimului an.

Potrivit modificărilor, începînd cu 1 aprilie curent, indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copilului vor fi calculate în mărime de 30 la sută din salariul primit de părinţi pînă la concediul de maternitate în ultimele 12 luni. Pînă acum, în calcul era luat venitul din ultimele şase luni, iar concediile de odihnă şi de boală – nu.

Dacă pînă în prezent, femeile, aflîndu-se în concediul de îngrijire a copilului puteau reveni la serviciu şi primi şi salariul, şi indemnizaţia, atunci după 1 aprilie acest lucru va fi posibil doar în cazul în care ziua de muncă este de pînă la 4 ore.

Acţiunea a avut loc în faţa sediului Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Zeci de femei purtau pancarte cu lozincile: „Nu ne obligați să muncim ca niște cai înainte de naștere!”, „Lăsaţi-ne să ne creştem copiii la noi în țară!”, „Nu furați din puținii bănuți ai copiilor!”.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei le-au promis participantelor la protest să examineze problema în cadrul negocierilor, care vor avea loc luni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав