X 
Cutremure stiri: 502

Țările care au mari probleme fără gazul rusesc

8 mar. 2014,, 10:30   Externe
9743 4
Foto : gazeta.ru
Italia, Turcia, Franţa, Cehia, Slovacia şi Austria sînt primele pe lista ţărilor care vor fi puternic afectate dacă Rusia opreşte livrările de gaze prin Ucraina, potrivit unui raport al Moody`s.

România stă destul de bine la acest capitol, pentru că noi aducem din Rusia doar 25-30% din necesarul de gaze.

Mai mult de 50% din gazul rusesc destinat europenilor trece prin Ucraina.

Situaţia nu s-a schimbat cu nimic faţă de luna ianuarie din 2009, când, de asemenea, în urma unei dispute comerciale între Moscova şi Kiev pe tema preţului gazelor, Gazprom a sistat livrările prin Ucraina timp de trei săptămîni.

Atunci, multe ţări europene au avut de suferit. Dacă ne aducem aminte, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Austria şi Republica Moldova au fost puternic afectate.

Livrările de gaze către consumatori au fost raţionalizate şi a fost nevoie chiar de închiderea unor şcoli şi a altor instituţii de stat pentru a face faţă deficitului de gaze.

Singurul lucru în plus faţă de acea dată este finalizarea conductei Nord Stream, care aduce gaze ruseşti în Germania şi nordul Europei.

În cazul în care livrările de gaze prin Ucraina se vor întrerupe total, acest lucru înseamnă un deficit de gaze de 56 miliarde de metri cubi pentru piaţa europeană, spune analiza Moody`s.

Însă efectele negative vor fi diminuate de faptul că vremea este relativ caldă în jumătatea dreaptă a Europei, iar depozitele de gaze din această regiune sînt pline, întrucît consumul pe timpul iernii au fost destul de mic.

În 2013, livrările de gaze ruseşti prin Ucraina au ajuns la 84 de miliarde de metru cubi, adică 52% din exporturile Gazprom către Europa.

Din acest an, Gazprom a anunţat că va direcţiona 23 de miliarde de metri cubi către conducta Nord Stream, pentru a ocoli cît mai mult Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав