X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Aderarea Moldovei la NATO nu va fi exclusă niciodată de pe agenda autorităților

11 mar. 2014,, 16:48   Societate
4262 2
Foto: tribuna.md
Aderarea Republicii Moldova la NATO rămîne a fi o opțiune realizabilă, care va fi luată în calcul de autoritățile de la Chișinău, într-o altă conjunctură politică. Opinia aparține analistului politic Cornel Ciurea și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul declarației făcute recent de senatorul american John McCain, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că Moldova și Georgia trebuie să adere cît mai curînd la NATO pentru a scăpa de presiunile Rusiei.

Potrivit expertului de la IDIS "Viitorul", în condițiile în care pînă în prezent nu a existat un demers oficial al Statelor Unite privind aderarea Moldovei la NATO și nici prezentate anumite garanții în acest sens, un asemenea scenariu este puțin probabil la ora actuală.

„Moldova va putea să adere la NATO atunci cînd va exista un sprijin ferm în acest sens din partea SUA și UE, atunci cînd cele două puteri vor oferi anumite garanții de securitate. Vedem că suportul oferit Ucrainei de UE nu a fost prea convingător. Astfel, declarația lui McCain a fost făcută mai mult pe cont propriu. Aceasta poate fi luată în calcul sau pur și simplu ignorată, pentru că oficial nu există un demers al Occidentului”, a explicat Ciurea.

În opinia expertului, aderarea la NATO ar putea aduce o serie de beneficii Moldovei, din perspectiva asigurării securității statului. Totuși, abordarea rezervată a acestei probleme de către autorități pornește de la statutul de neutralitate stipulat în Constituția țării.

„Pentru moment, nici guvernarea de la Chișinău nu este dispusă să facă demersuri pro-NATO, atît timp cît nu există garanții și voință politică din partea Occidentului. Aderînd la NATO, Moldova va obține o „umbrelă de securitate” și își va micșora vulnerabilitățile în raport cu Rusia. Opțiunea pro-NATO este fezabilă și nu va fi exclusă niciodată de pe agenda zilei”, a conchis Ciurea.

Menționăm că anterior, șeful comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe a Rusiei, Alexei Puşcov, a declarat că autoritățile de la Chișinău negociază în secret aderarea Republicii Moldova la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав