Cutremure stiri: 507

Coaliția de guvernare susține consolidarea neutralităţii Moldovei

13 mar. 2014,, 11:17   Politică
3918 1
Foto : noi.md
Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) pledează pentru consolidarea neutralităţii Republicii Moldova. Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta au declarat liderii partidelor CPEG miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Răspunzînd la întrebările privind oportunitatea de aderare la NATO, pentru a asigura securitatea Moldovei în actualele condiţii de instabilitate în regiune, liderii politici ai CPEG au declarat că "aderarea la NATO nu este pe agenda politică".

"Republica Moldova este stat neutru sub aspect militar. Colaborăm cu diverse organizaţii, inclusiv cu NATO. În acelaşi timp, noi avem un Plan de acţiuni comun cu partenerii noştri din NATO, este vorba despre aspecte politice, coparticipăm la diverse acţiuni de pacificare. Dar aderarea la NATO nu este pe agenda politică. Noi avem de rezolvat multe probleme, inclusiv reintegrarea ţării, avem un proces responsabil ce ţine de integrarea europeană", a menţionat liberal-democratul.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, l-a susţinut pe Filat, menţionînd că "PDM se pronunţă pentru consolidarea statutului neutru".

"PDM consideră că cea mai bună soluţie pentru Moldova, în condiţiile geografice şi politice este consolidarea neutralităţii. Astfel de idei de aderare generează numeroase întrebări. De exemplu, cum să aderăm la NATO, cu Transnistria sau fără ?! Vă asigur că o astfel de formulare a întrebării imediat vă va bloca. Este mult mai important să ne ocupăm de reintegrarea ţării, să consolidăm suveranitatea şi independenţa Moldovei", a spus Lupu.

La rîndul său, preşedintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, a declarat că partidul pe care îl conduce priveşte pozitiv la perspectiva de aderare la NATO, deoarece acest pas "poate influenţa pozitiv securitatea ţării".

"Totodată, înţelegem că statutul neutru este stipulat în Constituţie. Pentru a adera la NATO, trebuie operate un şir de modificări la Constituţie, de aceea nu trebuie să ne grăbim", a subliniat Hadârcă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав