X 
Cutremure stiri: 505

Planeta Mercur devine tot mai mică

17 mar. 2014,, 20:00   Ştiinţă şi IT
9328 0
Foto : ax-online.ru
Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, are o rază care s-a micşorat cu 5-7 kilometri, de cînd scoarţa ei s-a solidificat în urmă cu 4 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat duminică în Nature Geoscience.

Această nouă evaluare a contracţiei globale a lui Mercur, sub efectul răcirii sale interne, a fost realizată de echipa coordonată de Paul Byrne, de la Institutul Garnegie din Washington, pe baza unor observaţii făcute de sonda spaţială americană Messenger.

Scăderea în diametru este considerabil mai mare decît estimările precedente (0,8-1,3 kilometri) făcute pe baza unor date furnizate de o altă sondă americană, Mariner 10, în anii '70. În schimb, ea este sensibil mai mică în comparaţie cu aceea prezisă de modelele ce vizează istoria termică a planetei (5-10 kilometri).

Toate planetele ajung să se răcească de-a lungul vremii şi, astfel, să se contracte. Mercur este considerat un caz extrem, datorită uriaşului ei nucleu bogat în fier, ce are o rază de 2.020 de kilometri, motiv pentru care mantaua şi scoarţa acestei planete măsoară împreună doar 420 de kilometri.

Diametrul lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, este de doar 4.880 kilometri - cu doar 1.000 de kilometri mai mult decît diametrul Lunii.

Noua estimare privind contracţia acestei planete a extremelor s-a bazat pe observarea formaţiunilor geologice de la suprafaţă. Paul Byrne şi colegii săi au identificat 5.934 de creste şi povîrnişuri atribuite contracţiei, cu lungimi cuprinse între 9 kilometri şi 900 de kilometri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав