Cutremure stiri: 501

Instalarea posturilor de poliţie în Găgăuzia poate cauza noi disensiuni între Chişinău şi Comrat

27 mar. 2014,, 12:25   Societate
3086 0
Foto: moldnews.md
„Instalarea posturilor de poliţie poate fi cauza unor noi disensiuni între Chişinău şi Comrat”, susţin mai mulţi experţi, solicitaţi de agenţia "Infotag" să comenteze situație.

Potrivit informaţiilor din presa Găgăuziei, executivul autonomiei găgăuze a adoptat hotărîrea de instalare a unor posturi de poliţie locală la intrarea pe teritoriul Găgăuziei. Executivul şi-a motivat decizia prin numeroasele plîngeri ale populaţiei, privind controalele nejustificate ale vehiculelor, operate de colaboratorii Inspectoratului Naţional de Patrulare. De asemenea, Adunarea Populară a Găgăuziei, la propunerea başcanului Mihail Formuzal, are în vedere iniţierea elaborării unor iniţiative legislative care să interzică colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Patrulare patrularea teritoriului autonomiei. În plus, deputaţii locali intenţionează să opereze amendamente la legislaţie, prin care Adunarea Populară îl va numi în funcţie pe şeful Direcţiei de poliţie a Găgăuziei şi va propune candidatura acestuia pentru aprobare Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. În cazul în care candidatul propus nu va fi aprobat în termen de zece zile, acesta va intra în exerciţiul funcţiunii.

Şeful Direcţiei de poliţie a Găgăuziei a primit de la executivul autonomiei decizia Adunării Populare privind amplasarea posturilor de poliţie mobile pe drumuri şi a sesizat în acest sens Inspectoratul General de Poliţie şi biroul teritorial al Cancelariei de Stat, care urmează să stabilească într-un termen de 30 de zile legalitatea juridică a acţiunilor întreprinse de conducerea regiunii. Pînă la adoptarea deciziei de către oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, orice activitate de instalare a posturilor de poliţie a fost suspendată.

Conform Legii cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului, orice subdiviziune, serviciu sau secţie de poliţie pot fi înfiinţate la propunerea IGP şi doar cu acordul ministrului Afacerilor Interne.

În acelaşi timp, şeful Serviciului de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Sabina Cojuşnean, a declarat că posturile de poliţie pot fi instalate în Găgăuzia şi în cadrul campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi poliţistul”, iniţiate de MAI. Pe tot teritoriul republicii vor fi construite, reparate şi utilate 200 de secţii şi posturi de poliţie, menite să uşureze munca colaboratorilor de poliţie şi să o facă mai vizibilă pentru populaţia din teritoriu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав